I oktober vräkte bostadsrättsföreningen Midan i Hornsberg. Foto: Christian Lärk

Kebabrestaurangen Midan får vara kvar i Hornsberg

Kebabrestaurangen Midan i Hornsberg som vräkts av en bostadsrättsförening får var kvar trots allt. Det meddelade Stockholms tingsrätt i sin dom i dag. Bostadsrättsföreningen ska betala krogens rättegångskostnader på över en halv miljon kronor.

  • Publicerad 11:59, 8 maj 2020

Stockholms tingsrätt ogiltigförklarade på fredagen vräkningen av restaurangen Midan i Hornsberg.

Krogen på Hornsbergs strand öppnade i april förra året. Men bostadsrättsföreningen Välbehaget som hyr ut lokalen tyckte snabbt att verksamheten blev för stökig.

Störde grannarnas nattsömn

Enligt föreningen förstörde krogen nattsömnen för grannarna. Dessutom var uteserveringen skräpig och en lagerbyggnad användes som kök.

I oktober vräkte bostadsrättsföreningen restaurangen och bråket fick stor uppmärksamhet både i lokaltidningar och riksmedia.

”Störning utöver vad som bör tålas”

Vid rättegången i Stockholms tingsrätt den 22 och 23 april berättade bostadsrättsföreningen att Midan störde grannarna mellan klockan 23.00 och 06.00.

– Jag är själv säker på att det varit störningar. Sedan om det är en störning utöver vad som bör tålas och som leder till att hyresgästen ska avhysas får rätten ta ställning till. Men det finns ingen chans att rätten kommer fram till att det inte varit störningar, sa bostadsrättsföreningens advokat inför rättegången i Stockholms tingsrätt den 22 och 23 april.

”Inte särskilt kul att gå till jobbet”

Midans ägare Sam Shoubaki berättade inför rättegången att det är tråkigt att bråket gick så långt att det fick avgöras i rätten.

Midans ägare Sam Shoubaki och Ashraf Tantour utanför restaurangen i Hornsberg. ”Hade vi misskött oss hade vi varit oroliga, men det har vi inte, sa Sam Shoubaki inför rättegången. Foto: Christian Lärk

– Det tar både energi och lust. Det känns inte särskilt kul att gå till jobbet, sa han inför rättegången.

Vill vara kvar i Hornsberg

Trots bråket vill restaurangen stanna kvar i lokalerna, enligt Sam Shoubaki.

Sam Shoubaki berättar att de har funderat på att byta lokaler, men att det samtidigt inte har varit aktuellt.

– Vi har investerat runt nio miljoner kronor i utrustning och för att fixa lokalen. Det är inte bara att flytta då.

Ska betala rättegångskostnader på över halv miljon

Stockholms tingsrätt ifrågasätter inte att grannarna har blivit störda nattetid. Men eftersom Midan har tillåtits ha öppet fram till klockan 23 på vardagar och till midnatt på helger ”måste dock sådana nödvändiga aktiviteter som undanplockning av mat, diskning och soptömning få förläggas efter stängning även om så sker efter midnatt”, skriver rätten i sin dom.

Eftersom föreningen inte har lyckats visa att Midan har stört grannarna på ett sådant att det rättfärdigar en vräkning ska föreningen betala krogens rättegångskostnader på 566 586 kronor.