Lägenhetsmoduler. Kristdemokraterna gillar Jagvillhabostad.nu:s idé om enkla bostadsmoduler som kan byggas med tillfälliga bygglov. Foto: Jagvillhabostad.nu/Svenska bostäder

KD vill måla Stockholm mer vitt

Det rödgrönrosa Stockholm är alldeles för mörkt, anser Kristdemokraterna och föreslår mer pengar till ljus och vit färg i sin skuggbudget.

  • Publicerad 09:18, 27 nov 2014

Inför valet utlovade Kristdemokraterna en satsning på att ljusa upp mörka akvedukter och passager i stan genom att måla dem vita.

När KD nu presenterar sitt budgetalternativ återkommer färgsatsningen.  

Enligt gruppledaren Erik Slottner (KD) tar den nya majoriteten inte frågan om mörka och otrygga platser på tillräckligt stort allvar.

Järnvägsparken har blivit lite bättre

Den nya majoriteten behåller tre av fem miljoner kronor som gått till att göra stan ljusare, men vitmålningen av viadukter nämns inte deras budget överhuvudtaget, säger Erik Slottner.

Centralbron vid Tegelbacken och Karlbergstunneln är två exempel där betongtak målats vita för att skapa mer ljus.

– Det finns många broar och viadukter som byggdes på 60-talet som skapar en otrygg och ruffig miljö. Skulle man vitmåla dem skulle det ruffiga intrycket försvinna till stor del, säger Erik Slottner.

Slopa kravet på parkeringsplats

KD:s budgetförslag innehåller också förslag på hur staden ska kunna bygga små lägenheter som unga har råd att bo i.

– Vi föreslår till exempel halverad tomträttsavgäld för hyresrätter mindre än 35 kvadratmeter och att vi ska sänka parkeringstalet till 0,2 p-platser per liten lägenhet. Det skapar långsiktiga spelregler som uppmuntrar byggföretag att bygga mindre lägenheter, säger Erik Slottner.