HÅRDHANDSKARNA. Krogar med evenemang som drar till sig klottrare bör straffas genom att förlora alkoholtillståndet, tycker Kristdemokraterna på Södermalm. Foto: Per Cornell/Jannie Flodman

KD: Straffa krogar som drar till sig klottrare

Restauranger och krogar som uppmuntrar graffiti bör förlora sitt serveringstillstånd, tycker Jonatan Hedin (KD).

  • Publicerad 20:00, 4 sep 2018

Det är i en redogörelse för vilka åtgärder som de olika partierna på Södermalm tycker är viktigast för stadsdelen inför valet, som Jonatan Hedin, Kristdemokraterna, säger till Mitti att "staden bör sätta in sanktioner mot de krogar som drar till sig klottrare".

Stridsfrågorna som avgör valet på Söder

När StockholmDirekt når Jonatan Hedin säger han att det är hans egen idé, som han hoppas få stöd för av de egna partikamraterna – såväl som alliansen. Liksom de andra allianspartierna, förutom Centerpartiet, vill KD till skillnad från den rödgröna majoriteten att den lagliga graffitiväggen vid Tanto tas bort vid en borgerlig valseger. Men det räcker inte för att hålla graffitin stången, enligt Jonatan Hedin.

– Allt som bidrar till mer klotter måste stoppas. Det är ett radikalt förslag och en brandflacka vi nu kastar in för att lyfta frågan ett snäpp till, vi behöver helt enkelt ta i med hårdhandskarna.

Hur vet ni vilka krogar som drar till sig klottrare?

– Södra Teatern är ett tydligt exempel, de har haft evenemang där de bjudit in graffitikonstnärer och även låtit besökare spreja på väggarna i sina lokaler. Det finns några fler krogar som jag tyvärr inte har i huvudet nu. Men även om det här sker på privat mark så får det, precis som vid väggen i Tanto, effekten att klottret inte stannar där det ska utan vi har också sett att det ökat på offentlig plats i närområdet och då måste vi agera.

Vilken typ av sanktioner kan vara aktuella?

– Det vi kan göra på kommunal nivå är att dra in serveringstillståndet för de krogar som inte sköter sig. Men det här är en idé som behöver prövas, för att se om det ens är möjligt, sedan formuleras och slutligen få stöd i kommunfullmäktige för att det ska gå igenom.

Tror du på ett brett stöd för förslaget?

– Ja, det tror jag. Jag kan tänka mig att både Sverigedemokraterna och Moderaterna kan vara positiva, säger Jonatan Hedin.

"Försöker begränsa kulturutbudet"

Karin Bernhardsson, kommunikationsansvarig på Södra Teatern skriver i ett mejl att det Jonatan Hedin syftar på måste vara evenemanget Art of the Streets som Riksteatern arrangerade på Södra Teatern för sex år sedan.

"Vi har inte upplevt att klottret har ökat. Mig veterligen har vi inte haft något liknande event på Södra Teatern sedan dess och har heller inga planer på att anordna ett heller. För oss är det viktigt att göra skillnad på en konstform och ren skadegörelse, och vi tycker att det är problematiskt att politiker som Jonatan Hedin försöker begränsa kulturutbudet", skriver Karin Bernhardsson i sin kommentar.

Klart: De tar över Södra Teatern