På Lidingö äger kommunen det mesta av marken. Foto: Mostphotos

KD säger nej till moské

Kommunalrådet Carl-Johan Schiller (KD) vill inte ha en moské på Lidingö medan oppositionsrådet Patrik Sandström (MP) inte tar ställning alls ännu. – Generellt har vi religionsfrihet.

  • Publicerad 15:22, 4 feb 2020

– Om de vill köpa eller hyra en lokal av en privat fastighetsägare är det en sak. Men på Lidingö ägs den mesta marken av kommunen. Om de vill köpa eller hyra av oss är det inte aktuellt för oss i Kristdemokraterna.

Varför inte?

– För det första: Jag kan inte se att det finns någon plats eller någon lokal som lämpar sig. För det andra: Gissningsvis bor inte så många i den församlingen på Lidingö. Det är bättre att de hittar en lokal där de flesta bor. Om man ska titta över hela Stockholm är ju Lidingö litet av en avkrok.

Böneutrop en helt annan sak

Patrik Sandström (M) oppositionsråd menar att det är för tidigt att ta ställning i frågan ännu.

– Generellt har vi ju religionsfrihet här i landet, så man ska kunna etablera sig. Men vad som är lämpligt eller möjligt i det här fallet är en annan sak.

Det går inte att svara utan en rejäl utredning, menar han.

– Man ska följa lagar och regler och kolla upp vad som är tillämpligt just i det här fallet. Till exempel är det en sak som man ska ha böneutrop och en helt annan sak om de bara vill ha en lokal att träffas i.