KD-politikers bil vandaliserad: ”Det har gått överstyr”

Av runt 100 bilar på en parkering i Hallunda var det bara Aday Bethkinnes (KD) bil som var nedskjuten med färg. Han misstänker att det är kopplat till hans politiska arbete. – Det är tydligt att det var riktat mot mig. Det känns inte tryggt, säger han.

  • Publicerad 04:33, 7 nov 2019

När Aday Bethkinne (KD) kom ut på parkeringen nära huset där han bor i Hallunda en morgon i september var hans bil nedskjuten med grön paintballfärg.

Han tittade sig runt på den stora parkeringen där cirka 100 bilar stod parkerade – och såg att det bara var hans bil som var vandaliserad.

Hot mot lokalpolitiker ökar i Stockholm – fyra av tio utsatta

– Om det hade varit andra bilar också så kanske det kunde ha varit slumpmässigt, men det var det inte. För mig är det tydligt att det var riktat mot mig. Det här är inte trevligt, det har gått överstyr, säger han.

Av de cirka 100 bilarna på parkeringen var det enligt Aday Bethkinne bara hans bil som var nedskjuten med painballfärg.

Demonstration kan ligga bakom

Aday Bethkinne är lokalpolitiker i Botkyrka, men han är också engagerad i frågor som rör kristna i mellanöstern. I slutet av augusti var han med i en demonstration utanför SVT-huset efter att ett humorinslag sänts som demonstranterna uppfattade som kränkande mot kristendomen. Demonstrationen fick stor spridning i media och i sociala medier.

Han tror därför att det kan vara motivet bakom vandaliseringen av hans bil, utan att veta säkert.

– Det är obehagligt för man vet inte vad det kan leda till. Jag undrar vem det är och om det kommer att fortsätta. Bilen är inte det värsta, utan det är att vi människor drabbas, säger han och fortsätter:

– Jag märker också att jag får mer och mer hat i sociala medier. Det är allt från hot, lättare hot till svordomar.

Tvekade på att berätta

Aday Bethkinne upplevde att han snabbt fick stöd av säkerhetsansvarig i kommunen som han diskuterade en rad säkerhetsåtgärder med. Han polisanmälde också skadegörelsen mot bilen och det pågår just nu en förundersökning.

– Vi lever i farliga tider, men jag tänker fortsätta. Samtidigt måste jag känna att det inte äventyrar min och familjens säkerhet, säger han.

Han funderade först på att vara tyst om skadegörelsen, bara åtgärda och låtsats som inget hänt. Men han bestämde sig sedan för att gå ut öppet.

”Det finns krafter i vårt samhälle som vill sätta stopp för de som vågar och vill yttra sig.”

Aday Bethkinne (KD)

– Det finns krafter i vårt samhälle som vill sätta stopp för de som vågar och vill yttra sig. Jag är inte en person som bara värmer en stol, utan jag bryr mig, jag vill engagera mig och jag tror att man kan förändra, säger han.

Gav sig in i vargdebatten – då kom hot och förföljelse

Klädde sig ”fattigt” – då kom hot om våldtäkt och avrättning

Trots stalkare och fejkade sexbilder – M-politiker vägrar ge upp

Hotfullt när mc-gäng skulle motas bort från Huddinge