(KD), (M) och (MP) ser ut att få lämna i från sig makten och jobba i opposition. Foto: Mitt i + pressbild

KD, M och MP hamnar i opposition

Socialdemokraterna, Centern och Liberalerna kommer nästa år styra i kommunen med stöd av Vänsterpartiet. (KD), (M) och (MP) får därmed lämna i från sig makten och hamnar i opposition. – Det här är inte vad väljarna röstat på, säger Mikael T Eriksson (M).

  • Publicerad 15:45, 9 nov 2018

Mikael T Eriksson har ännu inte haft tillfälle att prata med Stefan Bergström (C) och Johan Storåkers (L), om varför de lämnat koalitionen på (M), (KD), (MP), (C) och (L), vilka styrt de senaste tre åren.

Är du besviken?

– Jag är besviken å väljarnas vägnar. De hade röstat på (C) och (L) för att se ett fortsatt borgerligt grönblått styre, säger han.

Vad tror du fick dem att byta sida?

– Det blir ganska spekulativt att gissa på, men färre partier ger ju fler uppdrag.

”Svagt styre”

Han menar att minoritetstyret som (S), (C) och (L) nu bildar är svagt.

– De har ingen majoritet. Dessutom måste två borgerliga partier förlita sig på Vänsterpartiet för att få igenom sin politik. det kommer att speglas i den politik som nu kommer att genomföras. Man struntar inte bara i väljarnas röster utan även det man gick till val på.

Kommer styret att hålla tror du?

– Det tror jag inte. Det är ett svagt styre. Den turbulens som vi såg under förra mandatperioden kommer vi att se igen. Sundbyberg hade behövt mer stabilitet, vilket ett majoritetsstyre ger.

Han tror även att Centerpartiets och Liberalernas väljare kan komma att svika dem i nästa val på grund av det val som partierna nu gjort – att slå sig ihop med (S).

– Det kan innebära att de tappar väljare och att det blir svårt att bilda ett Alliansstyre vid nästa val. Det kan jag bara beklaga.

Plus och minus med opposition

Även Maria Bohman Kreij (KD) beklagar att (C) och (L) valt att lämna den tidigare styrande koalitionen. Att (C) och (L) gett förklaringen att de lämnat delvis för att de tyckte att det var för mycket att sitta fem partier vid samma förhandlingsbord tror hon inte på.

– Det har gått utmärkt tidigare. Allt handlar om den politiska inriktningen och viljan att samarbeta. Samma sak hände för tre år sedan då Centern valde att avsluta samarbetet med (S), (KD) och (V).

Att (C) gått med på att ta stöd av Vänsterpartiet tycker hon också är märkligt.

Ett sådant samarbete innebär ett inflytande över politiken

Maria Bohman Kreij

– Ett sådant samarbete innebär ett inflytande över politiken. Titta bara på riksplanet, vilket inflytande Vänsterpartiet haft där förra mandatperioden trots att de inte suttit i regering. Man måste vara trovärdig i det man berättar.

Att framöver sitta i opposition tror Maria Bohman Kreij har både plus och minus.

– Det är tråkigt att vi inte kan sitta med i ett styre under de förutsättningar som vi ville. Det positiva är att Kristdemokraterna nu kan profilera sig som ett enskilt parti, när man i opposition inte har någon annan att ta hänsyn till, säger hon.

”Makten i händerna på (V)”

Emelie Tillegård (MP) berättade tidigare i veckan att Centerpartiet inte ens velat komma till förhandlingsbordet.

Hon tycker därför att det är märkligt att (C) och (L) menar sig få störst genomslag för sin politik tillsammans med (S).

– De har inte kommit till några förhandlingar så det vet inte vad de har att jämföra med. I stället väljer de att sätta sig i minoritet med stöd av Vänsterpartiet, säger hon.

Hon hade, precis som (M) och (KD), velat se en stabil grönblå majoritet de kommande fyra åren.

– Jag är förvånad över att (C) och (L) lägger makten i händerna på (V) eller (SD), beroende på hur man ser det.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Här är polisens största bil – plats för sex hästar

Nyheter "Som en polisstation på hjul" Här är Stockholmspolisens nya radiobil som kan köra ut sex hästar och sju poliser samtidigt vid större uttryckningar eller i sökandet efter försvunna personer.tisdag 24/11 12:09

Nya större Örskolan ett steg närmare

Nyheter Byggplanerna har väckt stora protester Trots många synpunkter tar staden nu ett stort steg mot nya Örskolan som ska ta emot 630 elever. Men tidigast 2024 kan skolan öppna.måndag 23/11 14:10