KD i Danderyd fick ta ner sina valaffischer

Flera partiers valaffischer har rivits ner under de senaste dagarna. I Danderyd fick KD själva plocka bort sina efter att partiledningen reagerade på budskapet.

  • Publicerad 09:12, 16 aug 2018

Efter att partierna fick sätta upp valaffischer har flera rapporter kommit in om att vissa partiers skyltar har rivits ner. I Danderyd har bland annat Sverigedemokraterna och Centern drabbats.

Under onsdagen fick Kristdemokraterna plocka ner sina egna skyltar där partiets första vice partiavdelningsordförande Joachim Gahm syns på bild med texten: Det räcker nu! Migranttak!

Det budskapet är inget som KD:s ordförande i Stockholms län ställer sig bakom.

– Det är ingen politik vi för, utan något som Danderydspolitikerna inom Kristdemokraterna tycker ska gälla i just den kommunen. Oavsett vad man tycker är det partiets politik som måste genomsyra alla lokalavdelningar, säger Maria Fälth, ordförande för Kristdemokraterna i Stockholms län till Sveriges radio.

Plockar ner affischerna

Nu tvingar partiets ledning Joachim Gahm och hans partikollegor att själva plocka ner skyltarna.

– Ja, nu tar vi ner skyltarna och det är endast för Ebbas skull. (Ebba Busch Thor, reds anmärkning) Hon ska in i debatt idag och ska slippa behöva svara på frågor om detta, säger Joachim Gahm till Mitt i.

Men ni är fortfarande för en begränsning av flyktingmottagande till Danderyd?

– Ja, staten kan har tagit sig vatten över huvudet. Vi har räknat på det här i Danderyd. Vi har möjlighet att ta emot 50 personer inte 139, det skulle passa vår takt.

Så kommunerna ska själva få bestämma hur många man ska ta emot?

– Det är en självklarhet. Det är av omtanke för de som kommer hit. Efter två år ska alla kunna komma in i samhället, då kan vi inte bara ta emot. Kommer det för många får de ingen SFI, dåliga bostäder och det blir jättedåligt för de som kommer hit. De måste kunna få arbete för att komma in i samhället.

Migrantfrågan ligger inte högst på listan i KD:s partiprogram. Bevara villastaden, trygghet och sänkta skatter går före.

– Det ska jag säga, så här mycket reklam har vi inte fått på evigheter. Det var ett genialiskt drag. Migranttak är vårt mest populära Facebookinlägg i hela Stockholms län.

Sänk skatten och sänk regeringen

Joachim Gahm, KD Danderyd

Kommer det upp nya skyltar nu?

– Vi hinner inte trycka några nya skyltar. Vi har några gamla kvar som vi har sparat som vi kan sätta upp.

Vad står det på dessa?

– Sänk skatten och sänk regeringen.

Gahm indragen i twitterstorm

Detta är inte första gången som Joachim Gahm hamnar i blåsväder. I vintras blev han indragen i en twitterstorm efter att han svarade på ett inlägg av Alexandra Pascalidou angående det rasistiska dåd som drabbade Italien där flera svarta personer blev beskjutna.

Gahm rättade då hennes ord rasistdåd och skrev att rätt beteckning skulle vara hämnddåd. Något han senare ångrade.

– Det var dumt skrivet och jag ångrar mig, sa Gahm till Mitt i då.