Mitt i Sigtuna fortsätter sin valbevakning och denna vecka är det Kristdemokraterna som frågas ut.

– Under 2022 fortsätter det arbete som påbörjats i år med att minska segregationen i kommunen, ett arbete som är kommunövergripande, långsiktigt och av allra högsta prioritet, säger Bengt Hellström, gruppledare KD i Sigtuna.

Tryggheten, integrationen och sysselsättningen

KD anser är de viktigaste att jobba med inför valet är tryggheten, integrationen och sysselsättningen.

– Utöver det sker 2022–2026 en mycket stor satsning på de kommunala välfärdstjänsterna, ökad trygghet och en snyggare och prydligare kommun, säger Bengt Hellström.

Sigtuna kommun har en hög andel nyanlända vilket ställer krav på kommunen att se till att integrationen fungerar som den ska för att inte människor ska hamna i utanförskap.

– Det gäller att slopa segregationen, se till att alla bidrar efter sin förmåga för att inkludera – inte exkludera, säger Bengt Hellström.

Om KD hamnar i opposition?

I dag sitter KD i majoriteten men skulle valresultatet bli så att oppositionen vinner valet kommer KD att fortsätta arbeta med sina tre fokusfrågor.

– I grunden har vi säkert samsyn om vilka områden som vi behöver arbeta extra med så tryggheten, integrationen, sysselsättningen gäller säkert även för oppositionen, skillnaden är hur och med vilka medel de prioriterade frågorna skall lösas.

Hur tror du grova brott och framför allt hotbild mot er lokalpolitiker påverkar engagemanget hos de förtroendevalda?

– Det är allvarligt med hotbilden av både oss förtroendevalda och alla övriga i samhället men om det skall ske en förändring som gör skillnad måste vi vara tydliga med budskapet att vi inte tolererar hot och hat och stå upp för de tuffa beslut som vi tvingas till.