Nye huvudtränaren Daniel Dronsfield, 24, har genomgång med KB:s lag P06 Vit inför träning. Foto: Daniel Díaz

KB:s vägval: Allt mer professionella krafter

Från ideella krafter till professionalism, med anställd personal och externa tränare i alla fotbollslag från 12 års ålder. Karlbergs BK slipper nu tappa barn till storklubbarna och klubben har vuxit markant – liksom avgifterna för medlemmarna.

  • Publicerad 07:10, 18 sep 2018

– Vad jobbade vi med i måndags? Speldjup, precis. Och vad jobbade vi med i går? Spelbredd, ja. I dag ska vi slå ihop de två, säger Daniel Dronsfield, huvudtränare i Karlbergs BK:s P06 Vit.

Omkring honom sitter drygt 20 rödvitklädda 12-åringar samlade på konstgräsplanen intill Kristinebergs IP och lyssnar uppmärksamt.

Laget är ett av fyra P06-grupper i KB. För 15 år sedan var det så många ungdomslag som fanns i klubben totalt. KB var en ”slumrande kvartersklubb med lag i spridda skurar”, med nuvarande klubbchefen Pelle Brädefors egna ord, och hade ytterligare några år tidigare varit nära konkurs.

I dag har klubben 42 träningsgrupper med 52 lag i Sankt Eriks-cupen och totalt 950 fotbollsspelare mellan 5 och 19 år.

Organisatoriskt lyft

Lokaltidningen Mitt i skrev nyligen om att breddklubbarna i stan ofta drabbas hårt av att spelare redan i unga år lämnar för storklubbarna BP, Hammarby, AIK och Djurgården. Något som lätt leder till en negativ spiral som kan sluta med att en liten klubb tappar en hel årskull då laget till slut läggs ner.

KB har haft sådana problem, men inte de senaste åren.

Sedan Brädefors kom till KB 2010 har klubben gått från att vara helt beroende av eldsjälar och ideella ledare till att nu ha personal som sköter det administrativa samtidigt som det sportsliga också strukturerats upp.

”De köper en produkt”

Pelle Brädefors menar att den socioekonomiska statusen i KB:s upptagningsområde, västra Kungsholmen och Vasastan, också har betydelse.

– Det är ​många ​akademiker​, drivna ​föräldrar, och därmed höjs kravbilden på föreningen. ​Vi har märkt av den övriga samhällstrenden ​där en del känner ​att de ​inte i första hand är medlemmar utan att de köper en produkt, och då vill de ha kvalitet.

Karlbergs BK:s klubbchef Pelle Brädefors kom till klubben 2010.

I år har klubben tagit ett nytt steg på vägen från ideella krafter till professionella genom att ta in externa tränare i alla lag från det år spelarna fyller 12 år och börjar spela 9-mannafotboll.

– Jag vill verkligen inte racka ner på föräldratränare som ställer upp som ledare i ur och skur, men det är avgörande att få stabilitet kring tränarfrågan. Vi blir sårbara högre upp i åldrarna då det krävs ännu mer engagemang och tid.

”Lagom med extern tränare nu”

I KB:s P06 Vit har Anders Bagewitz varit en av flera föräldratränare sedan laget bildades med en stomme av elever från Kungsholmens Grundskola och Stims. Nu är han lagledare och tränare, men med 24-årige Daniel Dronsfield som ny huvudtränare för säsongen.

Daniel Dronsfield och Anders Bagewitz, tränare i KB:s P06 Vit. Daniel Dronsfield har bland annat arbetat för Arsenal Soccer School. I dag pluggar han på GIH och målet är att kunna arbeta med fotboll på heltid i framtiden. ”Det är jättekul att träna den här gruppen, de har verkligen hållit ihop. Det är breddfotboll med fokus på att ha kul”, säger han. Foto: Daniel Diaz

– För oss var det ganska lagom att få in en extern tränare nu. Någonstans kommer man till en gräns och jag känner att min kunskap kanske inte räcker längre, säger Anders Bagewitz.

Avgifterna höjdes markant

Men att ersätta ideella föräldratränare med avlönade externa krafter är inte gratis. I Karlbergs BK kostar det nu 4 000 per år för en 12-åring att spela fotboll, betydligt mer än i andra lokala klubbar – och klart mer än de 2 000 kronorna det kostade tidigare.

KB:s P06 Vit tränar på konstgräsplanen intill Kristineberg IP. Fem mot fem med ett gäng jokrar utanför lång- och kortsideslinjerna, och för att man ska få göra mål måste man få passningen från en joker. Foto: Daniel Diaz

”Kan ställa högre krav”

Enligt Pelle Brädefors fick beslutet om externa tränare en del att höja på ögonbrynen. Men han ser också en fördel med en högre avgift.

När avgiften höjdes med 2 000 kronor var det några föräldrar som reagerade lite, berättar Anders Bagewitz, tränare i KB:s P06 vit. ”Men vi har inte tappat någon i vårt lag”, säger han.

– Det kan skapa större engagemang hos föräldrar. Har man betalat mer kan man ställa högre krav på vår verksamhet. Och man måste titta på vad man får. Höjningen ska finansiera satsningar som tränarlön och sociala avgifter, mer utbildning, kansli, målvaktsträning och bättre träningsmöjligheter vintertid.

Och om man inte har råd?

– Vi har en fond där man kan söka pengar om det verkligen är så, men oftast är det en värderingsfråga hos föräldrarna. En del tycker kanske inte att det är värt det, men det gäller att också se vad man får för avgiften – och att vi gör det här för att barn och ungdomar ska kunna idrotta längre, säger Pelle Brädefors.

Vill hitta balansen mellan ambition och bredd

Han ser ett problem i hur man ska lösa det för dem som bara vill ”lattja fotboll en eller två dagar i veckan” och då tycker att 4 000 kronor är för mycket.

– Vi har funderingar med olika projekt, kanske ett slags spontanfotboll. En liknande utmaning har vi för dem som inte tar plats i vårt U18-lag när de ska gå från P16. I grunden vill vi att lagen ska fortsätta hela vägen upp till seniornivå. Utvecklingslagen ska bara vara en ytterligare verksamhet för att de med ambition och talang ska kunna få möjlighet att satsa på fotboll i KB. Vi vill inte att någon ska känna att man blir utkastad vid 16 år så det måste vi jobba för att finna lösningar på. Svårigheten är att balansera ambition med grundidén, som är bredd.

Fakta

Bildades 1912 av ett gäng 10-åringar på Karlbergsvägen 74

Karlbergs BK:s fotbollssektion har i dag cirka 950 spelare i åldern 5–19 år, 700 i seriespel och 250 i fotbollsskola/knatteverksamhet.

Klubben tillsätter tränare för 5–7-åringarna i knatteverksamheten. När lag bildas tar föräldratränare över och har hand om lagen i åldern 8–11 år. Från 12 år ser klubben till att alla lag har extern huvudtränare.

Upptagningsområdet är Kungsholmen och Vasastan.

KB:s herrlag är ett topplag i division 2 och damlaget leder sin serie i division 4. Klubben har två utvecklingslag på pojksidan, U18 som kvalar till juniorallsvenskan och U19 som spelar i division 1, näst högsta serien.

Klubben grundades 1912 av ett gäng pojkar i 10-årsåldern på Karlbergsvägen 74 i Vasastan. Fotbollsklubben fick namnet Bollklubben 74:an, men när nya medlemmar, som bodde utanför 74:an, strömmade till bytte man namn till Karlbergs Bollklubb.

Visa merVisa mindre

Fakta

Allt mer anställd personal i idrottsföreningarna

I den svenska idrottsrörelsen utför cirka 750 000 idrottsledare varje år ideella insatser till ett värde som, om de ersattes i nivå med outbildade fritidsledare, motsvarar över 20 miljarder kronor per år.

Centrum för idrottsforskning gjorde för ett par år sedan en intervjustudie med 16 storstadsföreningar som visade att medlemmarnas ideella arbete, både som ledare och som förtroendevalda, är oumbärligt – men också att anställd och professionell personal har blivit allt vanligare.

Det innebär högre omkostnader för föreningarna, och flera kände en oro för att höjda träningsavgifter kan göra att barn- och ungdomsidrott blir något främst för de mer resursstarka i samhället. En företrädare beskrev det som att ”hela Sveriges idrottsliga breddverksamhet i princip skulle falla samman över en natt utan ideellt engagerade”.

Källa: Riksidrottsförbundet och Centrum för idrottsforskning
Visa merVisa mindre