KB nära stor cupskräll mot allsvenska Dalkurd

Division 2-laget Karlbergs BK gjorde en heroisk insats i Svenska Cupens andra omgång då man var nära en dunderknall mot allsvenska Dalkurd hemma på Kristinebergs IP i kväll. Gästerna vann till slut med 2–1, men det först efter förlängning.

  • Publicerad 21:00, 21 aug 2018

– Man kan inte vara annat än stolt över den insats vi gör och den kämpaglöd vi visar, säger Kungsholmskillen Oskar Sewerin som tillsammans med mittbackskollegan Richmond Sobrinho nickade och rensade undan det mesta som skickades in i KB:s straffområde.

Att det skiljer tre divisioner mellan Karlbergs BK och gästerna Dalkurd syntes inte i kvällens cupmatch. Visserligen sjönk KB långa stunder lågt och Dalkurd hade stora delar av bollinnehavet, men det blev sällan särskilt farligt nere hos KB:s målvakt Viktor Segerström.

KB spelar tre divisioner lägre än Dalkurd, men lyckades ändå spela 1–1 och föll först efter förlängning. Foto: Pekka Pääkkö

”Då får man spela lite cyniskt”

I stället var det KB som skapade flera målchanser på snabba omställningar. Allra närmast i första halvlek kom Alexander Hedman i den 24:e minuten då han fick en passning strax utanför straffområdet av Victor Garcia och fick på ett pangskott som rammade ribbans undersida och studsade rakt ner på mållinjen.

– När man möter ett sådant här lag från en högre division och med hiltidsproffs, då får man spela lite cyniskt och kontra. Och det var kul att se hur våra unga offensiva spelare vågade när de fick chansen. Som Moonga Simba till exempel, en 00:a. Han gjorde samma sak som på träning, snurrade upp motståndare på läktaren, fast nu mot en allsvensk vänsterback, säger Oskar Sewerin.

Snyggt 1–0 av KB

I andra halvleken tilltog Dalkurds spelövertag, men KB fortsatte att sticka upp och i den 67:e minuten resulterade en av flera snabba KB-kontringar då Moonga Simba skar in från högerkanten mellan två bortabackar och satte bollen med ett vänsterskott i närheten av vänstra krysset.

Hela 867 åskådare, de flesta i rödvit skrud, var på plats på cupfesten på Kristinebergs IP. Foto: Pekka Pääkkö

Vild glädje bröt ut bland majoriteten av de 867 åskådarna (publikrekord för Karlbergs BK!) på Krillans träläktare – men den varade bara i en knapp kvart för i den 80:e minuten kvitterade Dalkurd på nick genom Preshraw Azizi.

Tät defensiv och sylvassa KB-kontringar

Efter det låg gästerna på för att avgöra, men 1–1 stod sig till slutsignalen efter 93 minuter.
Avgörandet kom i stället tidigt i förlängningen då Dalkurd satte 2–1 när Alex De John lobbsköt in bollen efter en hörna.
Därefter hade KB inte riktigt ork att resa sig och hota på allvar, men man ska ändå vara mycket nöjda med sin prestation då laget pressade ett allsvenskt lag rejält. Faktum är att KB totalt sett, tack vare en tät defensiv och sylvassa omställningar, hade fler rena målchanser än Dalkurd

Jämn match även på läktaren

Massor av knattespelare från hemmaklubben var på plats. De gastade för full hals ”KB, klapp, klapp, klapp, KB, klapp, klapp, klapp” och deras ljusa röster gav bortaklackens mörkare röster – ibland anförda av megafon och trumma – en tuff match.
Det var alltså en jämn tillställning på Kristinebergs IP, både på planen och på läktarna. Och de vilt kämpande rödvita hemmahjältarna bjöd på spänning och såg till att matchen blev en verklig cupfest.

”Rubbade verkligen ett allsvenskt lag”

– Direkt eter matchen var vi frustrerade och besvikna – och helt slut i kroppen och huvudet – men vi ska vara stolta! Vi gav det en ärlig chans och rubbade verkligen ett allsvenskt lag, säger Oskar Sewerin.