Kaxigt förslag för nya Operan: "Vi måste bygga ut mot Kungsträdgården”

Här det kontroversiella förslaget på hur man ska bygga ut Kungliga Operan – genom att låta byggnaden svälla ut mot Kungsan. "Vi vet att det här kommer ifrågasättas" säger Birgitta Svendén, vd på Operan:.

  • Publicerad 14:27, 21 maj 2015

Det här håller inte längre! Vi måste renovera, bygga om men också bygga ut"

Förstudien heter ”En ny opera i Operan” och är ett regeringsuppdrag där Operanoch Statens Fastighetsverk föreslår en utbyggnad mot Kungsträdgården. Detta då den pampiga byggnaden inte bara är i behov av renovering, utan även av en om- och tillbyggnad.

LÄS ÄVEN: Nya Operan - ett jättekomplex i glas och granit?

Men att bygga om den historiska byggnaden – och samtidigt låta den ta plats mot Kungsträdgården, är inte något som förväntas genomföras utan invändningar.

– Vi vet att det här kommer ifrågasättas, säger Birgitta Svendén när förslaget presenterades under torsdagen.

Håller inte längre

– Det håller inte längre – vi måste renovera, bygga om men också bygga ut. Man har lappat och lagat sedan 1900-tal, säger Vanja Knocke som är projektledare för förstudien.

LÄS ÄVEN: Ny restaurangsatsning på Operan

Budgeten för renoveringen ligger på hela två miljarder kronor. Men om och när det kan dra igång är fortfarande långt ifrån klart.

– Det här är inte ett förslag, det är viktigt att komma ihåg. Det här är ett beslutsunderlag till beslut. Vi hoppas att det här ska förankras under året, säger Björn Andersson, generaldirektör för Statens fastighetsverk.

Tidsplan (om regeringen ger klartecken)

I december 2013 fick Kungliga Operan och Statens Fastighetsverk i uppdrag av regeringen att göra en förstudie om hur Operahuset kan användas i framtiden för att nå den standard som behövs.

Den 20 maj 2015 presenterades förstudien för regeringen.

Operan flyttar ut från huset 2020 och flyttar in igen till nyåret 2024.

Under tiden hoppas Operan på att få Gasklockan i Djurgårdsstaden som nya hemvist. Turnéer kommer att ske i Sverige och internationellt under den tiden. Andra teaterlokaler i Stockholm kommer att användas under de tre och ett halvt åren som Operahuset håller stängt.

Visa merVisa mindre