Tatueraren Alfred Hankanen har gaddat sin kompis Tony. "2lax18" är redan trend i AIK-land. Foto: Läsarbild Alfred Hankanen

Kaxigt eller dumt? Tatuerade in SM-guld i förväg

2009 stack Mutumba ut hakan med 2lax9. Nu hakar AIK-fansen på den kaxiga tatueringstrenden. Alfred Hankanen som bor i Husby och jobbar som tatuerare på Södermalm är säker på sin sak – AIK tar SM-guld i år.

  • Publicerad 18:53, 1 nov 2018

När den före detta AIK-spelaren Martin Mutumba tatuerade in 2lax9 innan SM-guldet var klart var det många som reagerade. Det var banbrytande redan då. Nu hakar flera supportrar på den vinnande(?) trenden.

Alfred Hankanen är tatuerare på Studio Bakfickan på Södermalm och har tatuerat in en SM-guldstatuering på sin kompis Tony. Både Alfred och Tony känner sig säkra på sin sak. AIK tar SM-guld i år.

– Det ska bara bli guld, det är bara så. Det är i år eller aldrig känns det som, säger Tony nyligen fått en stor AIK-tatuering på armen.

2lax18 är nya 2lax9

Men Tony är inte ensam. Flera AIK:are har börjat gadda sig med 2lax18 och liknande tatueringar trots att det kvarstår ett par matcher av Allsvenskan.

– Det här är den enda jag har gjort men jag har hört av mina tatueringskollegor och sett bilder på andra SM-guldstatueringar, säger Alfred Hankanen.

När AIK går för guld i den allsvenska slutstriden är både Alfred och Tony på plats. Först på söndag när AIK tar emot Sundsvall på Friends Arena och sedan i Kalmar i den allra sista matchen. I någon av dessa matcher måste guldet säkras för att inte tatueringen ska bli ”falsk”.

En kaxig grej, självklart. Men det är det som symboliserar AIK för mig

Tony

– En kaxig grej, självklart. Men det är det som symboliserar AIK för mig. Och ”Affe” (Alfred) är grymt duktig, jag är riktigt nöjd med den, säger Tony.

Tony har köpt en specialbiljett till bortamatchen i Kalmar. Alla bortabiljetter hade redan gått åt.

– Jag fick köpa en sådan där biljett med matpaket som var svindyr men jag bara måste vara på plats. När jag försökte köpa årskort till Kalmar bara för att gå på sista matchen blev jag nekad, säger han och skrattar.

Vad händer om AIK inte vinner guld?

– Då får jag väl ta bort den. Men det kommer inte att hända.

Skriv upp dig på veckans sportsvep – få de bästa nyheterna från Stockholms sportvärld som nyhetsbrev!