Från vänster: Wilhelm Bergfors, restaurangchef Kungsgatan 4. Richard Bergfors, VD, Britta Fredriksson, delgrundare, och Christoffer Bergfors, vice VD. Foto: Fred Miller

Kaxiga Max flyttar in i konkurrentens lokaler

År 1973 skrevs svensk burgarhistoria på Kungsgatan när McDonalds öppnade sin första restaurang i Sverige. Nu flyttar konkurrenten Max in på den legendariska adressen.

  • Publicerad 09:33, 23 sep 2022

Det ska bli så kul att få servera burgare på den här adressen.

Klockan slår snart tio på förmiddagen onsdagen den 21 september, en liten kö har bildats på gatan strax ovanför Stureplan.

Den svenska kedjan Max ska snart slå upp dörrarna på den legendariska burgaradressen Kungsgatan 4.

– Max öppnade sin första restaurang i Gällivare år 1968. Det är en historisk dag när vi i dag tar över McDonalds första lokal i Sveriges absoluta centrum, säger vd:n Richard Bergfors.

– Det ska bli så kul att servera burgare här.

Den nya restaurangchefen är grundarfamiljens yngsta son Wilhelm Bergfors, 23.

– Det känns fantastiskt! En seger för oss att flytta in på den här adressen, säger han.

– Jag har varit så pirrig, jag vet inte hur många gånger jag dubbelkollat att allt står rätt till. Men jag har ett fantastiskt team bakom mig så jag är inte orolig för att det här ska gå bra.

Rolig utmaning

Det är första gången Wilhelm Bergfors axlar rollen som restaurangchef. Den nya personalen på Kungsgatan består av totalt 80 anställda.

– Min vision är att jag ska bli en bra ledare. Allt hänger ju på personalen, så jag vill kunna ge dem rätt förutsättningar. Det blir en väldigt rolig utmaning.

Köar. – För några år sedan jobbade jag som distriktchef på Burger King. Max var redan då framgångsrika och vi brukade besöka deras restauranger för att få tips om hur de jobbade, säger Mesut Özcan. Foto: Fred Miller

Första kunderna. Jillian Coury, June Emanuelsson och Emma Valev. ”Jag är glad över skiftet. Max har god mat och bra vegetariskt utbud”, säger Emma. Foto: Fred Miller

Tiden framöver handlar mycket om att analysera olika kundflöden och vilka produkter som säljer.

– Jag tror inte direkt att McDonalds vill dela med sig av sina kundanalyser, säger Richard Bergfors och skrattar.

– Men vi kommer nog att få en liknande efterfrågan under helgnätterna, som för dem genererat 40 procent av all försäljning. Sedan tror jag också att Max-konceptet drar hit nya typer av kunder.

Fler burgare i närheten

Gnarly Burger & Grill, Kungsgatan 7

Bastard Burgers, Norrlandsgatan 31

Flippin' Burgers, Norrlandsgatan 16

Vigårda, Norrlandsgatan 13

Phil's Burger, Birger Jarlsgatan 34

Visa merVisa mindre

"En hyllning till vårt ursprung"

Ett nytt mål som tagits fram enbart för Kungsgatan 4 heter ”Skrovmålet deluxe”. Burgaren i målet heter Big och har sedan länge serverats i de norra regionerna.

– Det är vår egen take på Big Mac. Vi kallade den först Big Max, men någon amerikansk advokat fick syn på det och lät oss inte ha kvar namnet, säger Christoffer Bergfors, vice vd.

– Nu heter den bara Big och är sedan över 30 år tillbaka vår största produkt i norr. Så det blir både en hyllning till vårt ursprung och en liten blinkning till McDonalds.

Under det senaste året har flera McDonalds i innerstan stängt. Orsaken har uppgetts vara investeringar på 1,5 miljarder. De restauranger som inte har beräknats kunna bära investeringarna har lagts ner.

Kö. De första 50 som besökte restaurangen fick ett presentkort på Max. Foto: Fred Miller

Det var då. McDonalds på Kungsgatan. Foto: arkivbild