Arkivfoto Mitt i: En katt inne på Kattvärnet i Haninge. Foto: Arkiv: Mitt i

Katthemmets vädjan: fortsätt skänk kattmat

Kattvärnet i Haninge är ett av ett 30-tal katthem i landet som i veckan uppmärksammar hemlösa katter extra mycket – och samlar in mat och leksaker.

  • Publicerad 03:00, 31 okt 2018

Vintern närmar sig. En tuff tid för länets hemlösa katter.

Men i veckan kan du som Haningebo hjälpa de frivilliga som tar hand om hemlösa katter.

Djurskyddet Kattvärnet Haninge, som ligger på på Söderbymalmsvägen i Handens industriområde, är extra mottagliga för bidrag av kattmat och leksaker dessa dagar.

Har du överbliven kattmat eller kattleksaker hemma, eller bara är sugen på att göra en god gärning för kissemissarna så är det bara att svänga förbi.

Initiativtagaren, en stor kattmatsproducent, arrangerar för andra gången ”hemlösa katters vecka” där man vill få upp svenskarnas ögon för katternas situation.

Kattvärnet i Haninge är ett av runt 30 katthem som hakat på.

– Vi har fått en hel del bidrag, det är jättekul, säger Helen Rydstedt, ordförande i Kattvärnet i Haninge, när Mitt i pejlar läget i mitten av veckan.

Det brukar bo runt 50 katter inne på katthemmet i Haninge, berättar Helen Rydstedt.

– Varje månad hittar alltid någon ett nytt hem, men vi hittar ju också ständigt nya hemlösa katter.

Arkivfoto Mitt i: En katt inne på Kattvärnet i Haninge.

Kattvärnet har bara öppet några timmar onsdagar och söndagar, så vill man lämna kattmat, kattleksaker eller bidra på andra sätt så görs det lättast inne på djurbutiken intill Kattvärnet, CRT Zoologiska.

– Vi har en egen kartong därinne. Och vi hoppas såklart att folk fortsätter skänka mat och leksaker till oss även efter denna vecka, säger Helen Rydstedt.

Runt 50 personer är engagerade på ideell basis på katthemmet.

– Men vi letar alltid fler som vill engagera sig, säger Helen Rydstedt.

Förutom Kattvärnet i Haninge deltar även Katthemmet i Vaxholm, Kattluckan i Vallentuna, Stockholms katthem och Norrtälje Kattcenter i veckans insamling för hemlösa katter.

Fakta

30 000 hemlösa katter i länet

Över 100 000 hemlösa katter uppskattas finnas i landet, omkring 30 000 av dem i Stockholms län.

Nu när vintern närmar sig är köldskador något som ofta drabbar katter i hemlöshet. Öronen, trampdynorna och svanstippen är något som skadas.

Om en innekatt plötsligt hamnar ute i sträng vinterkyla avlider den inom bara några dygn. Under vintern minskar också möjligheterna för katterna att hitta något att äta.

 

Källa: Svenska kattskyddsförbundet, Lantmännen
Visa merVisa mindre