Katthemmen är fulla av dumpade sommarkatter

Katthemmen i Stockholm är fulla av vilsna semesterkatter. De flesta saknar märkning och är oregistrerade, vilket gör det omöjligt att spåra ägarna. De katter som inte omhändertas hamnar på gatan och riskerar att gå en plågsam död till mötes.

 • Publicerad 17:58, 2 sep 2017

Just nu svämmar katthemmen i Stockholm över av semesterkatter – tamkatter som av olika anledningar övergivits av sina ägare i början av sommaren, försvunnit från kattvakten – eller under semesterresan.

Samtidigt är antalet hemlösa katter i Stockholms län fler än någonsin.

– En uppskattning är att det handlar om så många som 30 000 hemlösa katter, säger Ann-Charlotte Hell, ordförande för Kattstallet i Vällingby och SVEKATT, Svenska Kattskyddsförbundet.

Kattungar klarar sig inte särskilt länge ute på gatan. Foto: Careen True

För länets katthem är platsbrist ett problem året om. Köerna av tilltufsade katter i behov av hjälp ringlar sig ständigt långa. Men så här års, under sensommar och tidig höst, är läget akut.

– Vi får in massor av dräktiga honor och kattungar just nu. Om de inte blir omhändertagna kommer kattungarna att vara döda inom ett par månader. De överlever inte ute, säger Ann-Charlotte Hell.

Få katter har chans att komma tillrätta

Och är de inte märkta är det omöjligt att spåra ägarna.

– Tyvärr är de flesta av tamkatterna som vi får in varken id-märkta eller registrerade, säger Ann-Charlotte Hell.

De semesterkatter som fångas in och överlämnas till katthem har tur. Andra kommer aldrig att återvända hem.

– Du kan ta död på din älskade katt om du inte har id-märkt den och den försvinner. Risken är väldigt stor att den blir hemlös och dukar under i olyckor eller svälter ihjäl. Men katter ”ska inte kosta något”, eller så tycker man att det är onödigt med chipmärkning och sterilisering ”eftersom man ändå har en innekatt”, säger Ann-Charlotte Hell.

Massor av kattungar lämnas in på Kattstallet just nu. Foto: Careen True

Folk behandlar katter som man aldrig skulle behandla en hund enligt Carina Franzén, ordförande för Katthemmet i Vaxholm.

– Relativt ofta hittar man kattungar slängda i plastpåsar och kartonger, säger hon.

Tar resurser från polisen

Sedan Stockholms Djurpolis startade 2011 har en stor del av arbetet handlat om att omhänderta hemlösa katter. Ofta är de så illa däran att de avlivas direkt på plats.

Enligt djurpolisen Dennis Björklund saknar katter förmåga att leva i vilt tillstånd. Det blir kolonier med inavel och sjukdomar frodas.

– Jag vill se ett ägaransvar för kattägare. Då skulle vi kunna göra som med hundar och kolla chipet i nacken när vi fångar in en lösspringande katt, säger Dennis Björklund.

Ett nytt förslag till djurskyddslag är på gång och väntas presenteras av regeringen i höst. Djurpolisen, Sveriges Veterinärförbund och en rad djurskyddsorganisationer med Svekatt i spetsen hoppas på en lagskärpning med krav på ett id-märkning, registrering och helst kastrering av katter som inte används i avel.

– Katten är vårt vanligaste sällskapsdjur. Det är dags att höja dess status och införa krav på hur den ska skötas, säger Ann-Charlotte Hell.

Fakta

Så ID-märker du din katt

 • En id-märkt katt kan lätt identifieras och återförenas med sin ägare om den skulle försvinna eller skadas.
 • Vid mikrochipmärkning injiceras ett chip under huden på katten i nackskinnet.
 • En tatueringsmärkning görs med tång i örat på katten.
 • Bäst är att kombinera de båda metoderna. Chipen håller bättre, men kräver en avläsare för att få fram id-numret.
 • Registrera även katten och dina kontaktuppgifter i de id-register som finns,  hos SVERAK och Svenska Kennelklubben.
Källa: Agria
Visa merVisa mindre

Fakta

På vilse.nu kan du söka efter bortsprungna katter

 • På vilse.nu kan man kostnadsfritt lägga upp annonser och söka efter bortsprungna djur, främst katter, över hela Sverige.
 • Syftet med databasen är att fler bortsprungna katter ska kunna återförenas med sina ägare och inte bli permanent hemlösa.
 • Man kan exempelvis söka på kattens färg eller på länet som den försvann i.
 • En fördel är att annonsen ligger kvar så länge man vill. Det går alltså att söka på katter som har varit borta i flera år.
 • Vilse.nu drivs av Svenska Kattskyddsförbundet.
Källa: Vilse.nu
Visa merVisa mindre