Kattexperten: ”Därför älskar vi Cato”

Katten Catos försvinnande engagerade stockholmarna utan dess like. Max Valentin, kattnörd, försöker reda ut varför vi älskar Björkhagens kändiskisse så villkorslöst. – Balansgången mellan tillgivenhet och självständighet är väldigt mänsklig.

  • Publicerad 15:47, 16 okt 2018

Få kan ha missat kidnappningen av katten Cato – Björkhagens egen kändiskisse. Sedan länge känd i lokalpressen för att han följer hussen Magnus Björn till tunnelbanan och väntar på honom där.

Sagan fick ett lyckligt slut när Cato förra torsdagen återfanns i Tyresö och kunde återförenas med den lättade hussen.

Men under de tre dygnen Cato var försvunnen hann han väcka ett närmare abnormt engagemang – långt utanför Björkhagens gränser.

Nyheten om försvinnandet plockades upp av landets största medier och såväl privatpersoner som polisen blev engagerade i jakten.

Sorg över Björkhagen

Allra störst var engagemanget av förklarliga skäl på hemmaplan. Efterlysningar både delades på Facebook och sattes upp längs med gröna linjen samtidigt som många uttryckte en oerhörd sorg över försvinnandet.

”Varför är jag så ledsen idag så att det gör ont i hela kroppen?”, löd en kommentar som fick medhåll i form av ett femtiotal gråtande emoji-reaktioner och instämmande kommentarer.

”Så himla sorgligt” och ”Är så bedrövad” var några av de sorgerop som syntes i ett kommentarsfält fullt av brustna Björkhagenhjärtan.

Men finns det inte viktigare saker att engagera sig i?

– Nja, svarar Max Valentin, 39, kattägare och mannen bakom Kattpodden – en podcast som handlar om, ja du gissade rätt, katter.

”Skapar oro när den är borta”

I 17 avsnitt har han avhandlat katten som kulturellt fenomen och tagit sig an allt från kattsandens historia till katters genomslag på internet. En riktig kattexpert, helt enkelt.

Teorierna kring Catos omåttliga popularitet är många. Förutom hans oemotståndliga gullighet kan faktumet att han är just en katt vara en starkt bidragande faktor.

Hade en försvunnen hund väckt ett lika stort engagemang?

– Dels finns det ju inga ”street dogs” i Sverige – alla har en tydlig ägare, med katten kan ägandet vara mer otydligt. Till skillnad från hunden har en katt normalt sett även ett väldigt strikt revir. Den håller sig i den domänen och när den är borta skapar det oro, säger Max Valentin.

Katten Knäcken fick egen staty

Något som också kan vara bidragande är igenkänningsfaktorn. En katt har ofta en personlighet inte helt olik människans.

– Balansgången mellan tillgivenhet och självständighet är väldigt mänsklig. En hund är trofast och lyder kommando och är inte lika trulig som en människa är.

Balansgången mellan tillgivenhet och självständighet är väldigt mänsklig

Max Valentin, kattnörd

Medan hunden lätt blir en privat ägodel är katten sällskapsdjuret som vägrar låta sig tyglas. I stället blir hela världen dennes husse – iallafall ur människans perspektiv.

Ett exempel på detta är katten Knäcken i Visby som kom att bli en stadsprofil utan dess like.

Efter att Knäcken gick bort 2013 var saknaden så stor att lokalbefolkningen gick ihop och startade en crowdfunding-kampanj för att resa en staty i hans ära.

Totalt drog insamlingen in 80 000 kronor och på Stora Torget i Visby finns numera Knäcken förevigad i Brons.

– Då går det verkligen att sätta ett ekonomiskt värde på den gemenskap som katten skapar.

Att tillskriva djur mänskliga egenskaper

Självklart har även medias bevakning bidragit till Cato-hysterin och ett förmänskligande av Björkhagens lurvige kelgris.

Catos försvinnande är inte helt olikt ett kidnappningsdrama med en människa inblandad – skillnaden är att en gullig katt är just en gullig katt.

– Känslan av försvinnandet kan vara likartat oavsett om det är en katt eller en människa. Det skulle kunna vara på grund av det antropomorfa – att tillskriva ett djur mänskliga egenskaper. Det har man gjort från kentaurerna i grekisk mytologi fram tills i dag.

Vabba med husdjur

Som exempel på modern antropoformism tar Max Valentin upp en insändare han läste för några år sedan där avsändaren ansåg att man borde få vabba även när ens husdjur blir sjuka.

– Det skulle inte vara konstigt om utvecklingen fortsatte i en riktning av att ge husdjuren mer och mer rättigheter som liknar människans.