Hemma igen. Sixten njuter av att vara hemma hos sin familj på Lidingö igen. Foto: Jessica Gottberg

Katten Sixten smet in i en flyttbil och försvann – hamnade på återvinningsstation

När Katten Sixten smet in i en flyttbil och hamnade på Sätra återvinningsstation var boende i närheten inte sena att rycka in. "Jag är helt fascinerad över hur civilsamhället har ställt upp", säger matte Jessica Gottberg.

  • Publicerad 06:15, 6 maj 2021

Det här har tagit fram det bästa hos folk.

Den 19 april försvann katten Sixten från sitt hem på Lidingö. Jessica Gottberg bor med sin familj i en lägenhet i en flerfamiljsvilla och det var när dödsboet i en av grannlägenheterna skulle tömmas som katten Sixten smet in i flyttbilen som stod på tomten.

"Värsta stället en katt kan hamna på"

Bilen åkte till Sätra återvinningsstation och där hoppade Sixten ut.

– Det var helt hemskt. Det kändes som det värsta stället en katt kan hamna på, en återvinningsstation med stora maskiner som står och tuggar skräp vid ett industriområde, vid E4:an med bara stora vägar runtomkring, säger Jessica Gottberg.

Familjen letade förtvivlat i området men kunde inte hitta Sixten, så Jessica la ut en efterlysning på vilse.nu där man kan efterlysa försvunna djur.

Stort lokalt engagemang

Efterlysningen nådde Bredängsbon Maria Bister som inte var sen att agera.

– Jag har själv katter och fick ont i hjärtat när jag läste om Sixten. Det försvinner många djur men de bor oftast här så de dyker upp. Men Sixten var från Lidingö så han skulle ju aldrig hitta hem själv, säger hon.

Inlägget om Sixten delades i flera lokala Facebookgrupper i området och folk var inte sena att hjälpa till. Boende i både Bredäng, Sätra, Skärholmen och Mälarhöjden deltog i sökandet.

– Vi satte upp lappar och var ute och letade. Folk var jätteengagerade och kom med många tips, säger Maria Bister.

Äntligen hemma

Efter två veckor återfanns Sixten efter att han promenerat in i ett radhus i Sätra.

– Han var väldigt bestämd att han skulle in där. Han var smal och smutsig men inte skadad och Nathalie som bor där gav honom tonfisk och la upp en bild på Facebook, så då kontaktade jag henne och åkte dit, säger Maria Bister.

Sedan återlämnade hon Sixten till ägaren Jessica Gottberg som är mycket tacksam över de närboendes engagemang.

– Jag är helt fascinerad över hur civilsamhället har ställt upp, det här har tagit fram det bästa hos folk. Jag är lättad att Sixten äntligen är hemma, säger hon.

Eftersom de som hittat Sixten inte velat ha den utlovade hittelönen har hon i stället skänkt pengarna till vilse.nu.

Trött. Sixten är utmattad efter sina äventyr i Sätra. Sedan han kom hem till Lidingö sover och vilar han mycket. Foto: Jessica Gottberg