Katten Cato och Magnus Björn återförenades till slut. Foto: Wilhelm Jaresand

Katten Cato är hemma i Björkhagen igen

Katten Cato hittades på torsdagen i Tyresö. Två Kärrtorpsbor hittade katten och tog med den i bil till Björkhagen där de kunde lämna över honom till en mycket lättad ägare Magnus Björn. – Jag har inte kunnat sova på nätterna.

  • Publicerad 15:42, 11 okt 2018

Katten Cato har engagerat många sedan han försvann från Björkhagen förra veckan. Under torsdagen hittades han i Tyresö och kunde återförenas i Björkhagen med en mycket lättad Magnus Björn.

– Det här och all uppmärksamhet kring det har gjort att jag inte kunnat sova på nätterna. Men nu är han tillbaka och det är jätteskönt, säger Magnus Björn.

Magnus Björn är lättad över att Cato är hemma igen. Foto: Wilhelm Jaresand.

Han är precis på väg till jobbet för att låta Cato vila ifred en stund när Mitt i träffar honom på gatan utanför hans hem. En granne går förbi med sin son och frågar om Magnus har några nyheter om Cato.

– Han är hemma igen. Ligger där upp och vilar sig lite, säger Magnus Björn till grannen som skiner upp av glädjebeskedet.

Jonas Knutell och hans åttaåriga son Morris brukar gå förbi och klappa på Cato på vägen till parken. Foto: Wilhelm Jaresand.

En annan granne som inte vill ha sitt namn i tidningen säger att Cato är den enda katten hon någonsin tyckt om.

– Det känns som hela områdets katt på något sätt, och det är väldigt skönt att han är hemma igen.

Hittades av kattälskare

Magnus berättar att han träffat folk från hela staden som hjälpt till och letat efter Cato. Till slut var det två kattälskare från Kärrtorp som lyckades få fatt på honom i Tyresö.

– Vi lockade med godis och sprang efter honom, säger Petra Jillvert.

Hon och Jane Andersson har letat efter katten sedan 10-tiden i förmiddags, efter att butikspersonal på Ica i Krusboda i Tyresö sett katten i området.

– Han har blivit sedd av flera runtom i området, men verkar ha hängt runt butiken.

Jane Andersson och Petra Jillvert säger att det är tack vare butikspersonalen som satt ut mat och varit uppmärksamma som Cato har hittats.

När katten hittats fångade de in honom i en bur och satte sig i en bil raka vägen till Björkhagen.

– Han blev överlycklig. Han fick knappt fram ord, det var bara känslor. Det var gripande att se, säger Jane Andersson.

Stals från tunnelbanan

Det var förra veckan som Cato stals och fördes bort med tunnelbanan, enligt vittnet Filip Björner som är spärrvakt i Björkhagen.

Lokaltidningen Mitt i har tidigare skrivit om katten Cato – som är en lokal kändis i Björkhagen sedan flera år.

– Cato följer mig i princip hela vägen till tunnelbanan på morgonen innan han ger sig ut på egna äventyr. Tre-fyra dagar i veckan möter han mig dessutom efter jobbet, berättade ägaren Magnus Björn för Mitt i 2015.

En hjärtesak

Jane Andersson och Petra Jillvert som tillsammans står för dagens hjälteinsats känner inte varandra sedan innan, men delar kärleken för katter.

– Det är en hjärtesak. Det är så fel när någon tar en katt från sitt revir och sin ägare till ett område där den är helt vilse, säger Jane Andersson.

Slutet gott, allting gott – Cato är äntligen tillbaka i Björkhagen. Foto: Wilhelm Jaresand.

Kattexperten: ”Därför älskar vi Cato”