Maximus blev inlåst i en månad. Utan mat och vatten. Foto: Läsarbild privat

Katt överlevde utan mat – instängd i en månad

Redan när katten Maximus försvann i somras, var hans matte Rebecca orolig. Men när hon fick reda på var han varit nästan hela sommaren blev hon alldeles chockad. – Ett mirakel att han överlevt, säger Rebecca, Maximus matte.

  • Publicerad 10:30, 23 aug 2019

Maximus kommer alltid när Rebecca ropar på honom. I mitten av juli slutade han komma svara på tillrop.

– Den 17 juli såg jag honom på vår altan, men dagen efter såg jag honom inte.

Var borta i en månad

Först den 15 augusti kom han hem igen. Nästan en månad efter att han försvunnit.

– Jag hörde ett svagt jamande, så jag gick för att titta efter. Men jag trodde att han aldrig skulle komma tillbaka vid det här laget, berättar Rebecca.

Det kom senare fram att katten varit instängd i över en månad.

– Det är ett mirakel att han överlevde.

Maximus var rejält magrad när han kom tillbaka efter tiden som inlåst.

Inlåst i ”Skutan” utan mat

Precis intill Rebeccas lägenhet finns ett dagcenter, som kallas Skutan. Den skulle renoveras under sommaren, på grund av en vattenskada. De flyttade därför ut sina saker strax innan midsommar, men lät en del möbler vara kvar. De stängde in möblerna i ett rum som inte behövde saneras.

Det var när personalen kom tillbaka efter semester och skulle hämta några av möblerna de lämnat kvar som de upptäckte Maximus. Först såg de bara en massa katthår på möblerna, sedan hittade de katten.

Maximus passade på att springa ut när dörren var öppen och tog sig hem till matte.

– De hade satt en lapp på ett halsband runt Maximus hals. När jag ringde till telefonnumret på lappen berättade de vad som hade hänt, säger Rebecca.

De enda som varit i lokalen under tiden som Maximus varit instängd är arbetarna som hyresvärden Hembla anställt för att sanera lokalen.

– Ingen av dem har hört eller sett honom under en månads tid. Han har antagligen tagit sig in när en dörr stått öppen och sedan gömt sig  därinne och varit rädd, säger Rebecca.

Han såg ut att vara bara ben. Han vägde inte mer än två kilo.

Rebecca, Maximus matte

Kräver nya rutiner

Hyresvärden Hembla ville först inte ta på sig ansvaret för Maximus öde. När Mitt i söker den avdelningschef på Hembla som Rebecca haft kontakt med, vill han inte svara på frågor. Han hänvisar istället till kommunikationschefen Jonatan Öhman.

Mitt i har sökt Jonatan Öhman, hittills utan resultat. Däremot berättar Rebecca att hon har fått en ursäkt från hyresvärden för det inträffade.

Nu hoppas Rebecca att Hembla ser över sina rutiner för renoveringsarbeten. Hade de sett till att dörrarna inte var öppna hade Maximus inte kunnat smita in och sedan blivit fast i lokalen.

– Tänk om det var ett litet barn som tog sig in i lokalen, nu var det som tur var ”bara” en katt, säger Rebecca.

Planen: Snabbare variant av buss 558

Upplands-Bro. Nu är planerade trafikförändringar inom SL-trafiken ute på remiss. Av dessa framgår att buss 558 i Upplands-Bro berörs.måndag 26/10 16:45