– Alla blir överraskade över hur lätt det är bo tillsammans, säger Katrine Bimell. Foto: Pekka Pääkkö

Katrine bor på fem kvadrat – och trivs

0Sen 1980 har antalet invånare i Vasastan ökat med över 50 procent. På flera håll i stadsdelen räknas nästan var fjärde person som trångbodd. I kollektivhuset K9 bor 50 personer ihop – och trivs. – Man behöver färre saker och mindre plats än man tror, säger Katrine Bimell.

  • Publicerad 07:12, 19 feb 2018

I halva 1800-talshuset på Kommendörsgatan 9 ligger ”vanliga” lägenheter. Men bakom dörrarna på andra halvan av kåken döljer sig det moderna kollektivboendet K9/Tech Farm  – en möjlig lösning på innerstans bostadssituation.


I en serie artiklar granskar Mitt i hur vi i Stockholm påverkas när allt fler ska samsas på samma yta – den här delen handlar om boende. Här kan du läsa alla tidigare artiklar.


I soffor ligger entreprenörer och jobbar på sina datorer, och i ”zenrummet” – där elektronik är förbjudet sitter två personer i tystnad.

Bakom hotelliknande dörrar i korridorerna bor ett 50-tal personer som också har kollektivhuset som arbetsplats. Här är största sovrummen 25 kvadrat och de minsta egna rummen – ”sovpoddar” – ungefär fem kvadratmeter.

Katinka Michal och Katrine Bimell i den gemensamma arbetsytan. Foto: Pekka Pääkkö

Katrine Bimell bor i ett rum med fyra poddar. Hon tycker om att bo med andra på mindre yta och med färre saker eftersom man fokuserar på viktigare saker då.

– Många tror att de aldrig skulle kunna bo så här, men alla som gör det blir överraskade över hur lätt det är att bo tillsammans. Jag tror alla mår bra av att vara en del av ett större sammanhang, säger hon.

Gemensamma kök och gym

1 100 kvadratmeter är spridda på fyra våningar i huset. 410 kvadrat är gemensamma ytor som kök, gym, jobbplatser och soffhäng.

Tanken är att samla kreativa människor från hela världen, som jobbar med framtidens teknik, på en plats genom att kombinera storstadens tillgänglighet med landsbygdens gemenskap.

Lisa Renander med kollektivets första bebis Mio fyra månader. Foto: Pekka Pääkkö

Här bor också Tech Farms grundare och vd Lisa Renander tillsammans med medgrundaren Fredrik Forss och deras son Mio – kollektivets första bebis.

– I Stockholm bor man i snitt på 51 kvadrat och här bor varje person på 20 kvadrat i snitt. Vi menar att man kan minska boendet med 60 procent men ändå öka välmåendet genom gemenskap, säger Lisa Renander.

Frivilligt trångbodda

Drygt var femte stockholmare anses vara trångbodd. Även i innerstan väljer många att klämma ihop sig på lite yta trots höga inkomster, enligt rapporten Trångboddhet i storstäderna från Boverket.

Men vad är då trångboddhet? Boverket använder i sin rapport en definition som innebär att man är trångbodd om det bor fler än två personer per rum, kök och vardagsrum oräknat.

I hela landet är fyra procent trångbodda nu för tiden. I Vasastan är mellan 15 och 23 procent trångbodda. Mest trängsel är det i Matteus.

Blivit dyrare

Och största skälet att många bor trångt är att lägenheterna blivit mycket dyrare i innerstan, säger Johan Kihlberg utredare på Boverket.

– Man måste också skilja på innerstan och ytterstan och på frivillig trångboddhet och ofrivillig. Vill man bo attraktivt i centrum blir det väldigt dyrt och då väljer många att frivilligt bo lite mer trångt.


Så många har bott i stan

Antalet invånare i innerstaden över tid.

Källa: Stockholms stad


Vi är nu lika många i innerstan som vi var 1910. Som mest befolkat var innerstan kring 1940.

Inte tillbaka till sekelskiftet

Men att vi skulle gå tillbaka till gamla tider där många stora familjer bodde i en etta kommer inte hända, säger Johan Kihlberg.

– Att det skulle bli som vid sekelskiftet 1900, då det inte var ovanligt, att familjer med sex personer delade på ett rum och kök ser jag som uteslutet, säger han.

Tänka nytt

Lisa Renander på K9 tror att man måste tänka nytt för att få folk att vilja bo tillsammans i större grupper i en stad med begränsad yta och en bostadsmarknad med höga trösklar.

– Om man ska få in fler människor på mindre yta måste man hitta alternativ. Folk är inte beredda att tumma på livskvalitet, men även om man betalar för 20 kvadrat här får man 410 gemensam yta också, säger Lisa Renander.

Fakta

Så många är trångbodda i innerstan

Andel av befolkningen som bor trångbott enligt Boverket som följer normen att man är trångbodd om det bor fler än två personer per rum, kök och vardagsrum oräknat.

Södermalm:

Högalid 25,6 %

Katarina 24,5 %

Maria Magdalena 20,4 %

Sofia 22,4 %

Kungsholmen

Västermalm 23,0 %

Vasastan/Norrmalm:

S:t Matteus 23,1 %

Stockholm domkyrka församling 21,1 %

S:t Johannes 20,5 %

Adolf Fredrik och Gustav Vasa: 15-20 % (exakta siffror saknas)

Östermalm:

Hela Östermalm: 15-20 % (exakta siffror saknas här)

Källa: Källa: Rapporten Trångboddheten i storstadsregionerna Helen Ekstam/Boverket
Visa merVisa mindre

Fakta

Personer per lägenhet

Så här många människor bor i snitt i en innerstadslägenhet:

2016-12-31:

Hela innerstan: 1,7

Vasastan/Norrmalm: 1,7

Östermalm: 1,6

Kungsholmen: 1,6

Södermalm: 1,8

2011-12-31

Hela innerstan: 1,7

Vasastan/Norrmalm: 1,7

Östermalm: 1,6

Kungsholmen: 1,6

Södermalm: 1,7

2006-12-31

Hela innerstan: 1,6

Vasastan/Norrmalm: 1,6

Östermalm: 1,6

Kungsholmen: 1,5

Södermalm: 1,7

Källa: Stockholms stad
Visa merVisa mindre