Snabbt. Stölder som fångats av övervakningskameror visar att det tar 30 sekunder för tre personer att stjäla en katalysator.

Katalysatorn är tjuvens nya favoritbyte

De senaste månaderna har polisen i Sigtuna sett en dramatisk ökning av bildelsstölder, framför allt katalysatorer som ökade med 400 procent från februari till mars.

  • Publicerad 16:57, 12 apr 2021

Just nu ser vi en otrolig ökning i just katalysatorer.

Stölder av bildelar har varit på tapeten ett tag, men just nu ser Sollentunapolisen, där Sigtuna ingår, en trend med en stor ökning i just katalysatorer. I Sigtuna anmäldes 20 stölder jämfört med fyra stycken i februari. En ökning med 400 procent på en månad.

Likadant såg det ut 2020, mars stack ut i statistiken med 16 bildelsstölder. Därefter gick antalet stölder ner tills september då 28 sådana brott anmäldes.

– Jag tror att de är smarta och opererar i område för område och flyttar runt. Det kan vara därför en månad sticker ut så mycket på en plats, säger Luis Araya som är kommunpolis i Sigtuna.

Tjuvarna är ute efter dyrbara metaller som finns i katalysatorer – palladium, platina och rodium. Rodium är flera gånger dyrare än guld.

Tar 30 sekunder

Och en stöld kan gå fort. Videomaterial visar att det ofta bara tar 30 sekunder för tre personer att stjäla en katalysator från en bil.

En person agerar förare och väntar i flyktbilen. En annan hissar upp bilen med en domkraft så att den tredje kan komma åt under bilen och rycka loss katalysatorn. Bilen hissas sedan snabbt ner.

Tidigare har merparten av stölderna utförts av utländska ligor, men sedan gränspolisen har gått igenom ett 30-tal ärenden med katalysatorstölder där man gripit personer visade det sig att majoriteten av dessa inte var kopplade till utländska brottsnätverk.

Trots det blir inte bildelarna kvar i Sverige.

– Stöldgodset förs uteslutande utomlands, säger Luis Araya.

Parkera på upplyst plats

Polisen tror att det mest är lokala kriminella som stjäl katalysatorerna, medan det förra året i huvudsak var internationella brottsnätverk.

För den som drabbas av en katalysatorstöld innebär det att bilen inte går att köra. Polisen tipsar om att man ska tänka på att parkera på en upplyst plats.

– Dessa brott är svåra att skydda sig mot, de sker på natten och är över på kanske 30 sekunder. Vi försöker själva lägga ut information på våra sociala medier och även externa samverkanspartner informeras, säger Luis Araya.

Vissa bilmodeller har blivit mer drabbade än andra och biltillverkare försöker installera olika typer tipplarm som utlöses när bilen lyfts med en domkraft.

Dyrare än guld

Att katalysatorer stjäls beror på de har ädelmetaller som är nödvändiga för den katalytiska avgasreningen.

Katalysatorer kan innehålla platina, palladium och rodium.

Även om mängderna är små är det lönsamt för tjuven då exempelvis rodium är en väldigt dyr ädelmetall – dyrare än guld.

Visa merVisa mindre

Polisen vill ha tips

Tjuvarnas snabba tillvägagångssätt vid katalysatorstölder gör att polisen behöver allmänhetens hjälp.

Ser du pågående brott – ring 112. Vill du tipsa polisen ringer du 114 14 och säg ordet "Tips" i talsvar. Du kan också lämna tips via webben.

Corona: 28 nya fall på en vecka

Sigtuna FHM ser två sannolika scenarier i vinter Färre 16 och 17-åringar sprider corona efter att många nu fått vaccinet, meddelar FHM. I Sigtuna kommun ligger smittan på en jämn nivå.fredag 22/10 9:29

Spärrvakternas toalettbesök kan kosta 100 000 kronor i böter

Nyheter ”Ett omänskligt system" säger Edilma Sebestyén i spärren på Södra station Varje gång pendeltågens spärrvakter går på toaletten måste de be om lov. Annars riskerar deras arbetsgivare böter på upp till 100 000 kronor. SL:s hemliga kontrollanter ser till att toareglerna följs.fredag 22/10 5:53

Privatperson lyckades släcka bilbrand

Nyheter Släcktes innan branden utvecklades och spred sig Brinnande föremål hittades på en bil i Märsta centrum. Bilen stod parkerad men branden lyckades släckas av en privatperson innan den tog fart ordentligt.torsdag 21/10 11:49

SVT slår upp ny redaktion i Märsta

Nyheter Lokal-tv. En del av bolagets satsning på lokaljournalistik SVT öppnar fyra nya redaktioner under 2022 – en av dessa är belägen i Märsta. Det är en del i tv-bolagets satsning på lokaljournalistik.torsdag 21/10 10:03

Olov Holst (M) vill avskaffa public service-skatt

Nyheter Kommunstyrelsens ordförande Olov Holst (M) debatterar för ett avskaffande av public service-skatten, tillsammans med fyra andra moderater i landet.torsdag 21/10 8:55

Här skummar fontänen i centrum över

Nyheter Nydiskat. Bus med hjälp av diskmedel Fontänen i Märsta centrum fylldes under onsdagseftermiddagen av skum. Men det råder ingen fara för allmänheten då det endast var diskmedel.onsdag 20/10 15:40