Snabbt. Stölder som fångats av övervakningskameror visar att det tar 30 sekunder för tre personer att stjäla en katalysator.

Katalysatorn är tjuvens nya favoritbyte

De senaste månaderna har polisen i Sigtuna sett en dramatisk ökning av bildelsstölder, framför allt katalysatorer som ökade med 400 procent från februari till mars.

  • Publicerad 16:57, 12 apr 2021

Just nu ser vi en otrolig ökning i just katalysatorer.

Stölder av bildelar har varit på tapeten ett tag, men just nu ser Sollentunapolisen, där Sigtuna ingår, en trend med en stor ökning i just katalysatorer. I Sigtuna anmäldes 20 stölder jämfört med fyra stycken i februari. En ökning med 400 procent på en månad.

Likadant såg det ut 2020, mars stack ut i statistiken med 16 bildelsstölder. Därefter gick antalet stölder ner tills september då 28 sådana brott anmäldes.

– Jag tror att de är smarta och opererar i område för område och flyttar runt. Det kan vara därför en månad sticker ut så mycket på en plats, säger Luis Araya som är kommunpolis i Sigtuna.

Tjuvarna är ute efter dyrbara metaller som finns i katalysatorer – palladium, platina och rodium. Rodium är flera gånger dyrare än guld.

Tar 30 sekunder

Och en stöld kan gå fort. Videomaterial visar att det ofta bara tar 30 sekunder för tre personer att stjäla en katalysator från en bil.

En person agerar förare och väntar i flyktbilen. En annan hissar upp bilen med en domkraft så att den tredje kan komma åt under bilen och rycka loss katalysatorn. Bilen hissas sedan snabbt ner.

Tidigare har merparten av stölderna utförts av utländska ligor, men sedan gränspolisen har gått igenom ett 30-tal ärenden med katalysatorstölder där man gripit personer visade det sig att majoriteten av dessa inte var kopplade till utländska brottsnätverk.

Trots det blir inte bildelarna kvar i Sverige.

– Stöldgodset förs uteslutande utomlands, säger Luis Araya.

Parkera på upplyst plats

Polisen tror att det mest är lokala kriminella som stjäl katalysatorerna, medan det förra året i huvudsak var internationella brottsnätverk.

För den som drabbas av en katalysatorstöld innebär det att bilen inte går att köra. Polisen tipsar om att man ska tänka på att parkera på en upplyst plats.

– Dessa brott är svåra att skydda sig mot, de sker på natten och är över på kanske 30 sekunder. Vi försöker själva lägga ut information på våra sociala medier och även externa samverkanspartner informeras, säger Luis Araya.

Vissa bilmodeller har blivit mer drabbade än andra och biltillverkare försöker installera olika typer tipplarm som utlöses när bilen lyfts med en domkraft.

Dyrare än guld

Att katalysatorer stjäls beror på de har ädelmetaller som är nödvändiga för den katalytiska avgasreningen.

Katalysatorer kan innehålla platina, palladium och rodium.

Även om mängderna är små är det lönsamt för tjuven då exempelvis rodium är en väldigt dyr ädelmetall – dyrare än guld.

Visa merVisa mindre

Polisen vill ha tips

Tjuvarnas snabba tillvägagångssätt vid katalysatorstölder gör att polisen behöver allmänhetens hjälp.

Ser du pågående brott – ring 112. Vill du tipsa polisen ringer du 114 14 och säg ordet "Tips" i talsvar. Du kan också lämna tips via webben.

Få förskolelärare har examen

Nyheter För få utbildade förskollärare. Svårt att följa läroplanen. För mycket administration och kringarbete. Ny rapport från Lärarförbundet visar på stora problem i förskolan.onsdag 18/5 13:41

Brobygget tar plats på Valsta torg

Nyheter Folkliv. Ska bidra till ökad trygghet och delaktighet i området Under helgerna kan man prova på gratis sport- och fritidsaktiviteter utomhus på Valsta torg. Utrustning lånas hos Fritidsbanken och Brobyggets ledare hjälper till på plats.tisdag 17/5 16:50

Skottlossning mot bil i Valsta

Nyheter Flera personer i bilen men ingen blev skadad Under torsdagskvällen besköts en bil i Valsta. Flera personer fanns i bilen men ingen blev skadad.fredag 13/5 11:30

Attendo-chefer åtalas – ville straffa visselblåsare

Nyheter Anställd fick varning för larm om brister i covidvård av äldre. Tre ledande personer på omsorgsbolaget Attendo åtalas för brott mot lagen om meddelarskydd. Detta sedan en anställd straffats för att hon avslöjat brister i covidvården på ett äldreboende.fredag 6/5 13:50