Stölder av bildelar har varit på tapeten ett tag, men just nu ser Sollentunapolisen, där Sigtuna ingår, en trend med en stor ökning i just katalysatorer. I Sigtuna anmäldes 20 stölder jämfört med fyra stycken i februari. En ökning med 400 procent på en månad.

Likadant såg det ut 2020, mars stack ut i statistiken med 16 bildelsstölder. Därefter gick antalet stölder ner tills september då 28 sådana brott anmäldes.

– Jag tror att de är smarta och opererar i område för område och flyttar runt. Det kan vara därför en månad sticker ut så mycket på en plats, säger Luis Araya som är kommunpolis i Sigtuna.

Tjuvarna är ute efter dyrbara metaller som finns i katalysatorer – palladium, platina och rodium. Rodium är flera gånger dyrare än guld.

Tar 30 sekunder

Och en stöld kan gå fort. Videomaterial visar att det ofta bara tar 30 sekunder för tre personer att stjäla en katalysator från en bil.

En person agerar förare och väntar i flyktbilen. En annan hissar upp bilen med en domkraft så att den tredje kan komma åt under bilen och rycka loss katalysatorn. Bilen hissas sedan snabbt ner.

Tidigare har merparten av stölderna utförts av utländska ligor, men sedan gränspolisen har gått igenom ett 30-tal ärenden med katalysatorstölder där man gripit personer visade det sig att majoriteten av dessa inte var kopplade till utländska brottsnätverk.

Trots det blir inte bildelarna kvar i Sverige.

– Stöldgodset förs uteslutande utomlands, säger Luis Araya.

Parkera på upplyst plats

Polisen tror att det mest är lokala kriminella som stjäl katalysatorerna, medan det förra året i huvudsak var internationella brottsnätverk.

För den som drabbas av en katalysatorstöld innebär det att bilen inte går att köra. Polisen tipsar om att man ska tänka på att parkera på en upplyst plats.

– Dessa brott är svåra att skydda sig mot, de sker på natten och är över på kanske 30 sekunder. Vi försöker själva lägga ut information på våra sociala medier och även externa samverkanspartner informeras, säger Luis Araya.

Vissa bilmodeller har blivit mer drabbade än andra och biltillverkare försöker installera olika typer tipplarm som utlöses när bilen lyfts med en domkraft.