Bildelsstölderna i norrort är inget nytt problem och efter jul kom ännu en topp. En av delarna som är mest eftertraktade av tjuvarna är katalysatorerna. Under 2022 har närmare 800 anmälningar om bildelsstölder inkommit till polisen i Södra Roslagen.

– Det gäckar oss. Men inte bara oss, utan hela Sverige, säger brottssamordnare Anders Enquist, lokalpolisområde Södra Roslagen.

Tolv bilar på en vecka

Även hos reparatörerna märks problemet. En verkstadschef som Mitt i varit i kontakt med berättar att problemet varit stort i ungefär två år. Det går i vågor säger han.

Veckan efter jul fick deras verkstad i Täby in tolv bilar där katalysatorn var borttagen.

– Det är ett stort problem, speciellt för bilägarna men även för oss. Till vissa modeller måste vi beställa och det kan värsta fall handla om en väntetid på två, tre månader, säger han.

Anders Enquist menar att stölderna ofta bara blir försäkringsärenden eftersom de är svåra att utreda. Stölderna sker snabbt och ofta på nätterna.

– Det är ett brott som orsakar irritation och problem. Just nu ser vi mycket stölder av katalysatorer.

Flera bilägare har blivit drabbade flertalet gånger, säger verkstadschefen. Vissa har haft sådan otur att de blivit av med katalysatorn flera gånger på samma bil.

– En kund fick en ny katalysator och kom sedan tillbaka efter några dagar med samma problem, säger han.

Tre stölder varje dygn

Ofta är det något äldre bilar som drabbas samt hybridbilar eller bilar av märket Toyota berättar polisen. Stölderna sker ofta på större allmänna parkeringar, men även på hemadresser.

Bilägarna upptäcker oftast att den är borta när de sätter sig i bilen på morgonen och går snabbt.

– På Youtube finns det klipp där de visar hur det går till. Det går blixtsnabbt och kan gå på några minuter, säger Anders Enquist.

Ungefär tre bildelsstölder eller inbrott i bil per dygn sker i Södra Roslagen.

 Anders Enquist berättar att de misstänker att det både ligger inhemska och utländska ligor bakom stölderna. Det är heller inte är högprioriterade brott säger han.

– Problemet är att det finns så mycket som behöver omfattas av polisens långa arm, vanliga stölder, och andra allvarliga brott. Och förstås narkotikabrott som ligger till bakgrund till det dödliga våldet. Tyvärr så är det så när man bara har en viss resurs att jobba med.