Det var i maj i år som mannen kastade krukan mot flickorna. Nu åtalas han för i första hand försök till grov misshandel och i andra hand för framkallande av fara för annan.

Krukan landade cirka en meter från de två barnen och gjorde då ett cirka 5 centimeter djupt märke i marken.

Därför fanns en fara för att brottet skulle fullbordas förklarar åklagaren som anser att det i så fall borde ha bedömts som grovt då den tilltalade ”har visat särskild hänsynslöshet” genom att riskera att orsaka en svår kroppsskada.

– Det rör sig om någon form av dispyt, i alla fall enligt ena parten, säger Johanna Stigson, assistentåklagare vid Norrorts åklagarkammare.

Polis vittnar

Bevisning finns i form av barnförhör med de två flickorna och förhör med ena flickans pappa som vittnar om vad hans dotter berättade när hon kom hem direkt efter händelsen.

Dessutom vittnar en polisassistent om sina iakttagelser av nedslagsplatsen och resterna av krukan för att bevisa att krukan vägde cirka 3,5 kilo och att den gjort ett tydligt och djupt märke i marken.

Den åtalade mannen företräds av Slobodan Jovicic som blev rikskänd sommaren 2019 då han var svensk försvarsadvokat till den amerikanske rapparen A$AP Rocky efter att denne åtalats för misshandel i centrala Stockholm.

Advokaten säger att mannen medger de faktiska omständigheterna, men förnekar brott.

– Det betyder att han vidgår att han har kastat en kruka, men inte att det var med uppsåt, säger Johanna Stigson.