Kastade granater mot villa – tre åtalas

Tre 21-åriga män åtalades på torsdagen misstänkta för att ha kastat handgranater mot en villa i Hässelby. Två av männen är misstänkta för mordförsök.

  • Publicerad 10:14, 24 maj 2018

Det var en kväll i början av februari som en villa i Hässelby utsattes för en handgranatattack. Explosionen blev kraftig, och flera boende i området larmade polisen.

”Två kraftiga smällar”

Paret som bor i huset var hemma när de båda handgranaterna kastades mot huset. Både huset och en bil skadades i explosionen.

– Jag satt hemma i köket och hörde plötsligt två kraftiga smällar direkt efter varandra med någon sekund mellan dem, berättar en av dem i förhör.

– Jag gick då ut på balkongen och såg rök bredvid vår bil som står parkerad på uppfarten, sen såg jag att det var glassplitter vid ytterdörren.

Åklagaren anser att endast tillfälliga omständigheter gjorde så att ingen dog i attacken.

Åtalas för mordförsök

De två män som misstänks ha kastat handgranaterna, två 21-åringar från Uppsala, åtalas nu misstänkta för mordförsök, allmänfarlig ödeläggelse och övergrepp i rättssak. De åtalas dessutom för narkotikabrott.

En av orsakerna till attacken misstänks enligt stämningsansökan vara att hindra en av de boende i huset från att vittna. Vid tidpunkten för attacken arbetade hen med en lånebedrägerihärva, så kallade ”friendly frauds”. Ärendet har pågått i flera år, och har kopplingar till både  Stockholm, Göteborg och Uppsala.

Glömde kläder i hyrbil

En tredje man, också han 21 år från Uppsala, åtalas för medhjälp till allmänfarlig ödeläggelse, eftersom han misstänks ha varit chaufför vid handgranatattacken. Bilen hyrdes i Uppsala samma kväll som dådet, och lämnades efteråt kvar i Hässelby. En av de misstänkta åkte för att hämta och lämna tillbaks den dagen därpå.

I bilen hittades senare en påse med svarta kläder som glömts kvar av de misstänkta.

De misstänkta nekar till brott.