Kassmyras sopberg retar grannar

Sopberg, buller och moln av damm från krossat byggavfall oroar Kassmyrabor som ifrågasätter om avfallsanläggningen som öppnat i gropen är laglig. Men inga miljöbrott pågår, enligt kommunen.

  • Publicerad 18:37, 24 nov 2016

– Jag promenerar ofta där. När jag såg att det började torna upp sig stora sopberg i gropen kontaktade jag kommunen, berättar Mats Franzén, ordförande i Stallbackens samfällighetsförening, som bor 400 meter från gropen.

Företaget Resurs Recycling driver anläggningen som tar emot byggavfall. Här ska papper, plast och trä sorteras ut från andra material som betong, gips och kakel, och flisas sedan innan det körs till värmeverk för förbränning.

Men flera samfälligheter i närheten ifrågasätter hur verksamheten sköts. På ett flygblad till närboende skriver de att avfall inte alls sorteras och att miljöfarlig verksamhet pågår.

– Allt körs rakt ner i krossarna. Ifall det sorteras borde man se olika högar för det, det gör man inte, säger Mats Franzén.

Irriterar ögonen

Boende har sett att det ligger avfall direkt på vattenskyddsområdet och att stora moln av byggdamm och lukt sprids kring gropen.

– Vi har inte kunnat sitta ute på hela säsongen. Luften är inte frisk skogsluft längre, utan torr, den irriterar ögonen, säger Mats Franzén, som oroar sig för vad dammet innehåller..

En annan boende berättar:

– Man ser en maskin grabba tag i och lyfta upp byggpåsar, skaka sönder dem så att dammet yr. Inget sorteras.

”Inget miljöbrott”

Men Alexsandra Hellstén, inspektör på miljöenheten, har inte upptäckt något misstänkt miljöbrott i gropen. Material sorteras som det ska och varken luftföroreningar eller buller har upptäckts.

– Vi har varit uppe på grusåsen och i bostadsområden och känt efter och vi har inte sett att det bullrat och dammat, säger hon.

Men under en inspektion i somras var mängden avfall för stor och avfall har stått på direkt på vattenskyddsområdet.

– Vi har sagt till dem och när vi var ute sist och kollade hade soporna minskat avsevärt. Och nästan allt avfall står på hårdgjord yta nu. Böter blir aktuellt först om det pågår en längre tid, säger Alexsandra Hellstén.

Vattenkanoner

Boven i dramat var en varm sensommar, eftersom värmeverken inte ville ta emot material, menar Lars Holmqvist, företagets miljökonsult.

#Flera har sett verksamhet på helger, fast det inte är tillåtet.

– Ett tag fick vi tillstånd för det så vi skulle få bort avfallet snabbt. Annars gör vi underhåll på helger men krossar inget, säger Lars Holmqvist.

#Boende klagar på dammoln.

– Det blir byggdamm när vi krossar trä. Men vi har vattenkanoner för att binda partiklarna ovanför gropen, säger Lars Holmqvist.

Nu ska företaget bygga ett tält över gropen, om bygglovet blir klart förhoppningsvis redan i december. Men Mats Franzén är mycket skeptisk.

– Varför ska man bygga in den om de inte förorenar? Och vad gör ett tak mot att de ställer avfall på vattentäkten? Det låter jättemärkligt.

Oroligt område

Den nedlagda grustäkten i Kassmyra har under lång tid dragit till sig klagomål och misstankar om brott.

Asfaltsfabriken har tidigare hyrts ut som bostadslägenheter i strid med bygglovet. Uthyrningen ska ha upphört efter det senaste ägarbytet, men det finns fortfarande uppgifter om att personer är skrivna på adressen.

Polisen har tidigare gjort fynd av farliga kemikalier. Eldning av stulna kopparkablar tros ha förekommit och kriminellt belastade MC-klubbar har hållit till i området.

Visa merVisa mindre