Motorljudet hörs lång väg från gokartbanan i Järfälla. Inne på området trängs husbilar med vita depåtält och överallt syns overallklädda unga förare, med föräldrar.

Det är en het sommarfredag och i helgen ska det tävlas i karting – motorsporten där man kör en liten, specialbyggd bil på en krokig asfaltbana. Många säger gokart, men karting är det riktiga namnet.

Oskar Wiik, 11, från Viby, är på plats för några sista träningsrundor. Hemmabanan i Järfälla kan han utan och innan.

Vad krävs för att bli en bra förare?

– Man måste vara orädd och köra tufft, men schysst. Man får inte heller stressa upp sig och försöka köra om i varje kurva, det är bättre att vänta lite och tänka taktiskt, säger Oskar.

Tävlat har han gjort sedan han var sju, men det hela började när han fick en trampbil i treårsåldern.

– Det visade sig att han hade bättre koll på fyra hjul än på att gå, säger pappa Markus.

Familjen svetsas samman

Han är familjens mekaniker, medan mamma Anna är teamchef och allt-i-allo. Alla tre ingår i team Wiik racing – en riktig kartingfamilj. Och familjen svetsas samman.

– Vi är väl lite galna. Men det är fantastiskt kul, vi kuskar runt i Sverige och får träffa många trevliga människor, säger Anna.

Hon har koll på logistiken och ser till att saker och ting ligger där de ska. Hon kan också meka med chassit och är familjens fotograf.

Det är också Anna som ser till så att mekanikern får kaffe och föraren blåbärssoppa. Men även mormor och morfar rycker ut med mat till husvagnen, som står uppställd på området.

Markus berättar att de tidigt bestämde sig för att stötta Oskar helhjärtat.

– Allt började med ett stort intresse för motorsport. Mest från tv-soffan, får erkännas.

Men snart blev det mer hands-on.

– Jag är en nörd, när jag går in för något gör jag det ordentligt. Så jag lärde mig karten, men i början var det en himla massa skruvar att hålla reda på, säger Markus.

Inför tävlingen ska det fixas med motorinställningar, chassi, grepp och fäste.

Klarat sig från skador

Oskar har klarat sig från skador, även om han häromsistens fick en bil flygande över sig i en tävling.

– Det var däckmärken på hjälmen, säger Oskar.

Tävlingsmässigt har det gått riktigt bra för Oskar. I början av augusti kom han sexa i karting-SM i Kalmar. Och i söndags, två dagar efter Mitt i:s besök, tävlade han i MKR, mellansvenska kartingserien, där han slutade på en fin andraplats.

– Det känns bra. Lite tråkigt att jag inte vann, men jag hade inte riktigt samma fart som Melvin som vann. Jag är ändå hyfsat nöjd med slutresultatet, säger Oskar.

Han drömmer om att tävla utomlands – och att bli Formel 1-förare.

– Alla stora F1-förare har börjat med gokart, säger han hoppfullt.