Julia Gillberg på The English Bookshop är en av initiativtagarna bakom Boksöder: "Vi vill belysa för södermalmsborna och hela världen att det är unikt med så här många oberoende bokhandlar i en stadsdel". Foto: Julia Gillberg

Karta och vandring ska locka dig till Söders bokhandlare

Är Södermalm en av Europas mest bokhandelstäta stadsdelar? Ja, åtminstone om man får tro bokhandlarna själva - som under den devisen lanserar en karta över tolv oberoende bokhandlar på Söders gator.

  • Publicerad 06:00, 14 aug 2016

Julia Gillberg, som driver The English Bookshop på Södermannagatan, är en av initiativtagarna till bokhandelskartan.

Berätta om initiativet!

​– Vi flyttade hit från Gamla stan för ett år sedan och blev direkt tagna över vilken sammanhållning det finns mellan bokhandlarna här. Ofta blir det att man hänvisar kunder till varandra, utifrån vad de efterfrågar. Så står man där och försöker göra handritade kartor... Jag och Tove Rauscher från Söderbokhandeln började prata om att vi borde göra något för att dels underlätta för oss själva och dels belysa att vi är så många. Så fick vi med oss tio till som tyckte det var en toppenidé!

Vad händer med kartan nu?

– Den blir klar på tryckeriet i morgon, och kommer då delas ut till hotell, turistbyråer och framförallt bokhandlarna. Lördagen 20 augusti firar vi släppet med en guidad rundvandring där alla medverkande bokhandlar presenterar sin verksamhet, då är det bara att komma till Mariatorget klockan 13 och hänga med på tåget. Finfina rabatter, ballonger och saft utlovas!

Hur kommer det sig att alla dessa bokhandlar lyckas gå runt?

–  Eftersom vi är specialiserade inom olika områden så kompletterar vi varandra i stället för att konkurrera. Sedan är Södermalm en speciell stadsdel också, folk har mycket pengar samtidigt som den äldre bohemiska andan lever kvar. Många är kulturellt medvetna och vill gärna stödja de lokala aktörerna.

Varför är det viktigt att värna om de oberoende bokhandlarna tycker du?

– Vi har en personlig kontakt med våra kunder vilket gör att vi till exempel vågar köpa in några ex av någon obskyr poet, bara för att en av kund vill ha det. Och om de går bra för de bokhandlar som är friare på det sättet, går det också bra för förlagen, vilket innebär att det går bra för författarna och därmed litteraturen, vilket gynnar kulturen som helhet och i förlängningen alltså demokratin... Det går att fortsätta hur länge som helst.

Slutligen, är Södermalm verkligen en av de mest bokhandelstäta stadsdelarna i Europa?

​– Haha, vi har ju inga fakta som stöder det men jag ser gärna att någon försöker motbevisa det. Jag har själv både bott och rest mycket utomlands men aldrig sett i närheten av så många bokhandlar som finns här. Sedan säger vi ju inte att vi är DEN mest bokhandelstäta stadsdelen, utan en av flera. Men jag tippar att vi ligger på topp tio, minst!

Tolv av Södermalms oberoende bokhandlar medverkar på kartan, som firas med en guidad rundtur 20 augusti. Foto: Boksöder