70 observationer har kommit in de senaste fem dagarna, majoriteten i Stockholms Foto: Mostphotos

Karta: Här blommar algerna i din kommun

Algblomningen har dragit igång på allvar i Stockholms skärgård. Nu avråder länsstyrelsen från bad. – Man vet inte vad det är för art eller om vattnet är giftigt, säger Maya Miltell, handläggare.

  • Publicerad 18:40, 18 jul 2018

Under onsdagen sågs algblomningar på både Oxnö och Gålö havsbad utanför Österhaninge. Mest drabbat är dock ytterskärgården och framförallt området kring Bullerö.

– Det har blommat upp ganska snabbt just i Stockholm och under helgen började det verkligen ansamlas. Dessutom har fler gått på semester och då märker man av det mer, säger Maya Miltell, handläggare på informationscentralen för egentliga Östersjön på länsstyrelsen i Stockholm som registrerat 70 rapporter på fem dagar.

Undvik att bada

Stockholms universitet utförde mätningar på tisdagen som visade att algerna innehöll så kallade cyanobakterier. I en annan mätning i Trosa fann man också spår av den potentiellt giftiga nodulariabakterien.

– Om man ser algblomningsansamlingar i vattnet eller om man tycker att vattnet ser grumligt ut bör man inte bada. Man vet inte vad det är för art eller om vattnet är giftigt, säger Maya Miltell.

Extra försiktig ska man vara med husdjur och barn.

– De är mer benägna att svälja vatten, vilket är det som kan leda till förgiftning. Om man får symptom ska man höra av sig till 1177.

Kan växa till sig

Den största anledning till den ökade blomningen tros vara vädret.

– Algerna gillar samma väder som vi gör. Cyanobakter gynnas av värme och stilla väder och trivs särskilt bra i skyddade varma vikar. Om det fortsätter vara så här lugnt och varmt kan man förvänta sig att algerna växer till sig, säger Maya Miltell.

Vill du veta var det är algblomning i din kommun? Kolla in länsstyrelsens karta här.

Fakta

Algblomning – så ska du tänka

Undvik att bada

Har du ändå badat – skölj noga av kroppen och tvätta sedan med tvål och vatten. Vid ögonirritation skölj ögonen med rinnande vatten.

Har du svalt större mängder vatten (mer än några kallsupar) och tydliga symptom – kontakta sjukhus.

Barn och djur är högriskgrupper. Släpp inte barn eller djur till stränder eller i vatten med kraftig algblomning. Det gäller både husdjur och tamdjur.

Källa: Länsstyrelsen i Stockholms län
Visa merVisa mindre