Tunga tankar. Siavosh Derakhti ska ta med sig elever från Kärrtorps gymnasium för att besöka Auschwitz. ”Jag tror det kan påverka min syn på hela samhället”, säger Klara Grönfeldt, här tillsammans med Julia Sjöblom, Felicia Boman Wiberg och Kajsa Helmbold-Öhling.

Kärrtorpselever åker till Auschwitz

Kärrtorps gymnasium blivit utvalt för att skicka elever till Auschwitz. Siavosh Derakhti, vinnare av Raoul Wallenberg-priset, vill att dagens unga inte ska glömma Förintelsen.

  • Publicerad 15:39, 27 apr 2016

Att en hel folkgrupp pekas ut som en pest, det kan hända vilken grupp som helst när hatet växer sig starkt

– Ni tror att fan, vi ska dra till Polen och ha kul. Men nej, det blir fan inte kul! Det blir jävligt intensiva dagar, det är jävligt jobbigt och alla är helt slutkörda efter. Det brukar ta två veckor att landa efter och folk brukar bli deprimerade.

Siavosh "Sia" Derakhti lindar inte in budskapet när han på mustig och grov Malmöitiska pratar om hur det är att vandra in genom "Arbeit macht frei"-grindarna. Framför honom i den forna bibliotekssalen sitter sju 17-åringar. Alla har de ansökt och valts ut för att besöka Auschwitz, det största förintelselägret i nazisternas strävan att nå ”den slutgiltiga lösningen på judefrågan”. Resan styrs upp av Siavosh Derakhtis organisation Unga mot antisemitism och främlingsfientlighet.

”Lätt att bli distanserad”

– Det är lätt att distansera sig från det som hände under andra världskriget. Man ser massa gamla svartvita-bilder och förstår inte hur nära i tiden Förintelsen ligger, säger Anton Isaksson.

Syftet med resan är som alltid: historien måste finnas kvar i våra kollektiva minnen. Fakta och siffror är en sak. Att se det själv på plats är en helt annan. Derakhti lobbar tunga frågor mot gruppen av andraårselever: kan det hända igen?

– Att en hel folkgrupp pekas ut som en pest, det kan hända vilken grupp som helst när hatet växer sig starkt, resonerar Greger Petersen.

Wallenberg: en människosmugglare

– Det kan nog inte hända på samma sätt, med all media som finns i dag. Men sam­tidigt gör vi inte så mycket för att stoppa allt det dåliga som händer i världen just nu, tycker Julia Sjöblom, och drar paralleller till den rådande flyktingkatastrofen.

– Ja, Raoul Wallenberg var en människosmugglare! Han hade varit förbannad på dagens ledare för att de stänger gränserna, om han levat i dag, säger Derakhti hetsigt.

Efter Auschwitz-besöket, som äger rum i slutet av maj, har eleverna planer på att starta en förening. Bjuda in förintelseöverlevare och andra föreläsare, engagera och involvera fler elever, så arbetet kan fortsätta efter att just de här sju tonåringarna tagit studenten.

Enda skolan i kommunen

Kärrtorps gymnasium har som en av två skolor i kommunen valts ut för den här resan. Resterande unga kommer från Tensta, Upplands Väsby och Haninge.

– Det är en känd skola och här finns många bra lärare som bryr sig. Fast snackar du om Kärrtorp tänker de flesta på naziattacken i centrum 2013. Men här finns många engagerade människor som jobbar mot rasism. Och tillsammans kan vi bygga en en bättre framtid, säger Derakhti.

Läs mer om Kärrtorps gymnasium

Lärare på Kärrtorps gymnasium utreds för rasistiska påhopp

Elever: "Skulle aldrig rekommendera Kärrtorps gymnasium till andra"

"Klart att nazisterna har påverkat"

På årsdagen av våldsattacken: ny naziaktion på Kärrtorps gymnasium