Teater Reflex i Kärrtorp är en viktig mötesplats för många i Kärrtorp. Foto: Mostphotos

Kärrtorpsbornas stöd räddade Teater Reflex

När Teater Reflex bad människor om hjälp under coronapandemin blev gensvaret stort. – Vi fick in 100 000 kronor. Vi är enormt tacksamma, berättar producenten Kajsa Nordin. Även Turteatern har fått stöd av sin publik.

  • Publicerad 11:30, 4 aug 2020

Våren var tuff för landets teaterscener. Så också i Kärrtorp – både Turteatern och Teater Reflex fick ställa in föreställningar och förlorade därmed viktiga inkomster.

Teater Reflex startade ett upprop för att rädda scenen. Människor ombads att swisha, sätta in en slant på ett konto eller bli medlemmar i föreningen.

Det gav resultat.

– Vi fick 100 000 kronor, både från privatpersoner och föreningar. Vi är enormt tacksamma över det stödet, från Kärrtorpsbor och andra. Det gör att vi klarar hyran i höst, säger producenten Kajsa Nordin.

Kajsa Nordin. Foto: Privat

Premiär i september

Först ut i höst är en föreställning med Enskedespelets barn och unga, med arbetsnamnet Råttans år. Den har premiär i september och är en mindre, coronaanpassad version än vad man först tänkt.

Nästa premiär blir i november. Då går ridån upp för ännu en föreställning av regissören Emanuelle Davin. Hon gjorde stor lycka hösten 2019, med ”Gudarna – La Tragedia Umana”. Då stod elva killar på scenen i en pjäs som satte skeva mansideal under lupp.

– Det var en dundersuccé som vi bara förlängde och förlängde. Men när corona kom fick vi ställa in tre föreställningar och även ställa in andra, inhyrda föreställningar, berättar Kajsa Nordin.

Coronapandemin satte stopp för de sista föreställningarna av succén Gudarna – la Tragedia Umana. Foto: Anders Modig.

Pjäs om sexarbete

Emanuelle Davins nya pjäs handlar om sexarbete. Den ska sättas upp digitalt och eventuellt även med en liten publik.

– Vi vet inte hur reglerna för hur många som får samlas kommer att se ut i höst, så vi har högsta möjliga flexibilitet för olika lösningar, säger Kajsa Nordin.

Turteatern. Foto: Mitt i.

Turteatern hade ”tur i oturen” i våras. Säsongens stora satsning, barnföreställningen Nosferatu, spelades i januari och februari, innan pandemin slog till.

– Det gjorde att vi klarade oss ok rent ekonomiskt, även om vi fick ställa in tre gästföreställningar. För oss är det viktiga att coronakrisen inte blir långvarig för då får vi svårt att klara oss utan stöd, säger konstnärliga ledaren Marie Mikazm.

Marie Mikazm. Foto: Pressfoto.

Höstens stora föreställning på 50-årsjubilerande Turteatern är Nibelungens ring. Wagners 16 timmarsopera blir en ”teaterfest på tre timmar”, om undergång och makt. Föreställningen, med premiär den 31 oktober, ges live med högst 50 personer i lokalen.

– Vi börjar med en liten publik och är flexibla utifrån hur corona utvecklar sig. Någon webbföreställning blir det inte. Live är det viktiga för oss och det är dessutom kostnadskrävande att göra bra digitala föreställningar, säger Marie Mikazm.

Konstnärliga teamet och teknikerna bakom Nibelungens ring: Marie Nikazm Bakken, Julia Herskovits, Jenni Godoy, Jessica Hedin, Ann-Marie Fritiofsson. Foto: Jonas Jörneberg.

Teater Reflex har fått 20 000 kronor av statliga Kulturrådet, som stöd under pandemin. Turteatern blev utan statligt stöd. Däremot fick man stöd av hyresvärden Svenska bostäder. Teatern har också fått in en del pengar genom ett upprop.

– Stödet hade förstås en viss ekonomisk betydelse, men framför allt var värdet att känna stödet från vår publik. Folk vill ha teatern kvar, säger Marie Mikazm.