Pengaregn. En i grunden också mörk historia berättas med ett ofta underhållande anslag. Inte fel, enligt Björn Elgerd. "Jag tycker konst blir som bäst när du kombinerar det som får dig att skratta, hjärnan att tänka, och hjärtat att bulta. Det är en bra treenighet. Foto: Maria Fäldt/SVT

Kärrtorpsbon Björn Elgerd redo för Spelskandalen

På 90-talet skakades Sportsverige av rubriker om fixade matcher och spelmaffia. Kärrtorpsbon Björn Elgerd var bara barnet då, men är nu redo att axla rollen som storspelaren Bosse Lundkvist i Spelskandalen. "Jag har träffat den riktige Bosse flera gånger", säger han.

  • Publicerad 18:16, 12 sep 2022

Jag häpnade när jag fick höra

Den 12 september har den nya tv-serien premiär.

– Jag föddes ju 1989 och det var på den tiden som startskottet gick för det som mynnade ut i den här spelskandalen. Jag häpnade när jag fick höra om allt. Det är många frågor. Kanske får vi veta mer nu när historien aktualiseras genom serien, säger 33-årige Björn Elgerd.

Inte hela sanningen

Enligt SVT är Spelskandalen en dramatisering, inspirerad av verkliga händelser.

"Vi är inte ute efter sanningen om hur allt gick till, eller att komma med ny information. Däremot att bjuda på en angelägen serie full av spänning, värme, lyckorus och sorg", skriver Göran Danasten, exekutiv producent på SVT i ett mejl.

Spelskandalen på 90-talet

Enligt tidningen Expressen artikelserie "Spelskandalen" förekom läggmatcher i Sportsverige.

Bland de utpekade matcherna fanns topplaget Boltics förlust med 8-0 borta mot bottenlaget Kungälv, men också hockeylaget Frölunda som hade chans till slutspel och förlorade tre raka matcher.

Samtidigt spelades det aggressivt på matcherna i olika spelbutiker i Sverige. I SR-dokumentären Spelskandalen berättar en kassörska i Falun om en ovanlig kund som satsade 345 000 kronor kontant på Frölunda-förluster.

Tidningen Expressen åtalades för förtal, men friades.

År 2000 efter preskriptionstiden för brottsmisstankar gällande Kungälv-Boltic berättade Bolticspelare anonymt för Nya Wermlandstidningen att det handlade om en läggmatch.

Visa merVisa mindre

I tv-rutan. Björn Elgerd har under sin drygt tio år långa karriär spelat i flera filmer och teaterpjäser, bland annat i Tunna blå linjen som polisen Saras norrländska pojkvän Tobias. Foto: Johan Paulin

Storvinst. Flera av scenerna i filmen utspelas på travbanan Solvalla. Foto: Johan Paulin/SVT

Mötena med Bosse

Dramaserien bärs fram genom karaktären Bosse Lundkvist som baseras på den verklige storspelaren med samma namn. I serien får man följa Bosse och hans vänners galna jakt på de stora vinsterna. Björn Elgerd har för sin roll träffat Bosse vid flera tillfällen.

– Han har förklarat hur de byggde sina system för att spela. Det är mycket matematik, det är inte bara tur. Det är sällan det händer som skådis att den du ska gestalta finns på riktigt och går att fråga. Det har varit fantastiskt att höra alla historier om vad han varit med om, säger Björn Elgard.

Den verklige Bosse Lundkvist kommenterade manuset i en intervju med tidningen Travronden förra året.

– Det man ska ha klart för sig är att det är en fiction baserat på en massa händelser, säger han.

När Mitt i talar med Björn Elgerd förbereder han sig hemma i Kärrtorp för en, ännu hemlig, storproduktion. Tidigare har han bland annat spelat en mindre roll i SVT-succén Tunna blå linjen. Men huvudrollen i Spelskandalen är hans hittills största roll.

Hur ser du på att nu bli mer av en med kändis?

– Jag vet inte hur det kommer att kännas, men jag tar det med ro. Det händer redan någon gång i veckan att folk känner igen mig. Det brukar vara roliga möten. Men vissa kan inte placera mig. En gång blev jag tackad för en roll jag inte alls spelat, säger han och skrattar.

Björn Elgerd

Ålder: 33 år.

Bor: Flyttar snart till en hyrestvåa i centrala Kärrtorp.

Uppväxt: Oxberg, Dalarna.

Civilstatus: Pojkvän. Inga barn.

Om Kärrtorp: "Ett fantastiskt område, inte minst för närheten till Nackareservatet. Det känns lite som Dalarna och en småstad i den stora staden."

Kollar nu: Serierna Industry på HBO och Under the banner of heaven på Disney+.

Karriär: Har under sin drygt tio år långa karriär spelat i flera filmer och teaterpjäser, bland annat i Tunna blå linjen som polisen Saras norrländska pojkvän Tobias.

Aktuell: I Spelskandallen med premiär på SVT den 12 september.

Visa merVisa mindre

Expressen. Bosse utanför tidningen vars ansvarige utgivare Bo Strömstedt senare blev dragen inför rätta åtalad för förtal, men friades. Både Strömstedt och sportjournalisten Thomas Malmquist hade tidvis livvakt efter publiceringarna. Foto: Johan Paulin/SVT