Kärrtorps rektorer: Det är politikernas fel

Rektorerna på Kärrtorps gymnasium tillbakavisar kritiken från eleverna. De har inte problem med ordningen, utan med skolsegregationen: "Det handlar om politik".

  • Publicerad 16:38, 28 apr 2016

Vi vill bli en så bra skola som möjligt, men skolfrågan är en politisk fråga.

Vi har berättat om den dramatiska minskningen av förstahandssökande till Kärrtorps gymnasium. Först sa rektor Anna Ceder att det beror på snabbt skiftande utbildningstrender. Sedan sa elever att det beror på stökig stämning och "kaos i korridorerna". De berättade att de "aldrig skulle rekommendera Kärrtorp till andra".

Gymnasiet som bara för ett par år sedan var ett ett av Söderorts mest attraktiva läroverk, har nu alltså fått dåligt rykte som skjuter ansökningarna i sank. Hur blev det så?

Rektor Anna Ceder och kollegan Göran Nilsson, som slutar till sommaren efter fem år, tar emot på sin expedition. De säger att elevers upplevelser inte går att ifrågasätta, samtidigt som de inte känner igen sig i bilden av ett bråkigt plugg.

De vet att det pratas så bland eleverna, men något större ordningsproblem finns inte. Även om det just nu är lite stökigare än vanligt, det förekommer "oacceptabla uppföranden" och att skolan "kanske tappat en del" gällande jämlikhet mellan könen.

– Ingen skola jag jobbat på har det så lugnt i lunchrummet som här. Och de lärare som varit med ett tag säger att det var riktigt stökigt på 90-talet, säger Anna Ceder.

Fler elever med problematik

Hon tycker dock att uppdraget som gymnasielärare blivit mer komplext bara under de senaste fem åren. Numera liknar det mer att vara högstadielärare, och att bara föreläsa håller inte.

– Det går inte bara att gå in och riva av en lektion. Det krävs numera en helt annan kompetens eftersom du möter fler elever med inlärningsproblematik. Många elever kommer från en grundskola där de haft mer vuxennärvaro, mer hjälp, fler speciallärare. På gymnasiet är de mer utlämnade. Det krävs en större anpassning i hur man undervisar, säger Anna Ceder.

Enligt duon stavas roten till ryktet segregation. Anna Ceder:

– Vi har ett problem med skolsegregation. Mer skolmotiverade barn söker sig in till stan. Vi vill bli en så bra skola som möjligt, men skolfrågan är en politisk fråga.

Skaffat elevskyddsombud

Rektorerna säger ändå att de har många goda förutsättningar att vända på den nedåtgående spiral som ett dåligt rykte skapar. Trygghet, studiero, allmänna värderingar och jämställdhet är frågor som ständigt måste jobbas med.

Bland annat har ett elevskyddsombud inrättats (se faktaruta nedan för övriga aktuella åtgärder).

– Vi en ökad polarisering i hela samhället, som på många sätts slits isär. Jag tror många av oss famlar lite efter värderingar. Men vi har jättemånga duktiga lärare som jobbar med eleverna, säger rektor Anna Ceder.

Läs mer om Kärrtorps gymnasium

Elever skickas till Auschwitz

Lärare på utreds för rasistiska påhopp

Elever: "Skulle aldrig rekommendera Kärrtorps gymnasium till andra"

Dramatisk minskning av sökande

"Klart att nazisterna har påverkat"

På årsdagen av våldsattacken: ny naziaktion på Kärrtorps gymnasium

Stävja stöket

Kärrtorps gymnasium gör:

Fler vuxna i allmänna utrymmen

Matvärdar vid matkön

Lyfta hur man bemöter varandra

Fokus på värdegrundsfrågor med personal och elever till hösten

Vid behov för enskilda elever ska skolan samarbeta med föräldrar och elevhälsoteam

Visa merVisa mindre