Kärrtorps kamp har bara börjat

Rasistiskt klotter fortsätter att dyka upp i Kärrtorp. Det nya nätverket ”Linje 17 mot rasism” arbetar nu för att få bort de främlingsfientliga strömningarna i området.

  • Publicerad 08:15, 17 jan 2014

Vi är på plats i Kärrtorp en månad efter att Sveriges kanske största antirasistiska manifestation någonsin arrangerades på Kärrtorps IP. Linje 17 mot rasism, en grupp med ett 50-tal ”vanliga” Kärrtorpsbor utan någon politisk agenda, var de som drog igång demonstrationerna. De jobbar nu vidare för att den rasistiska närvaron ska försvinna. För trots den stora uppslutningen i december har hakkors fortsatt att sprejats på väggar och fasader. Så sent som natten till måndag greps tre personer när de klottrade nazistisk propaganda på Kärrtorps gymnasium.

– Vi är en förkrossande majoritet här i Kärrtorp som står upp för mångfald och allas lika värde. Det som hände innan jul har gjort att vi som bor här har svetsats samman och inte längre blundar för vad som sker runt omkring oss, säger Therese Cullen, en av grundarna av gruppen.

Mer polisnärvaro

Nätverket bildades efter att mer och mer klistermärken med rasistisk propaganda sattes upp i området under hösten. Efter att en grupp övade marschgång och heilade på Kärrtorps IP, och en person några veckor senare blev misshandlad i Björkhagen, rann bägaren över.

– Vi var nog många som kände att vi inte accepterar det här längre och att vi måste gå samman för att lyckas stoppa utvecklingen, säger Ola Hakefelt.

Det är inte bara Kärrtorpsbor som arbetar för fullt. Polisen har högre vaksamhet och större bevakning i området. Radiobilar ser till att finnas på plats så mycket det bara går på kvällar och nätter, och polisstationen i Bagarmossen har fått i uppdrag att även täcka Kärrtorp och Björkhagen.

– Tack vare att vi hade en radiobil i området och att vi fick bra vittnesuppgifter från allmänheten kunde vi gripa klottrarna i måndags, säger Lennart Paulsson, Globens närpolischef.

Polisen ser den senaste tidens klotter snarare som hatbrott än skadegörelse.

– Vi tar problematiken på allvar och det här kommer även fortsättningsvis vara en prioriterad fråga för oss, säger Lennart Paulsson.

Samtidigt träffas ”Linje 17 mot rasism” kontinuerligt och det finns många planerade aktiviteter på gång. Förutom att kontakta polisen så fort nytt klotter upptäcks har gruppmedlemmarna kontakt med ungdomsgårdar och skolor. En ungdomsgrupp ska bildas och och i februari planeras ett stort forum för att hålla liv i det lokala engagemanget mot rasism.

– Det är ganska enkelt. Vi tänker fortsätta tills det här försvinner och vi tänker fanimej inte ge oss. Vi som bor här kan tillsammans se till att det blir en förändring, säger Therese Cullen.

– Vi kallar det för att ”Kärrtorpa”, säger Sandra som också är med i nätverket.

Fakta

”Linje 17 mot rasism”

Bildades i december av ett 15-tal privatpersoner i Kärrtorp.
Är numera en del av ”Nätverket linje 17” som är en paraplyorganisation för olika grupper i Söderort längs tunnelbanan mot Skarpnäck.

Består idag av ett drygt 50-tal personer från Kärrtorp.
Gillas av drygt 3 400 personer på Facebook. Sök ”Linje 17 mot rasism” på Facebook för att gå med.