Ordningsam. Så länge man inte är berusad eller drogpåverkad är man välkommen till fritidsgården, säger Jeanette Höglund. Foto: Julian Evans

Kärrtorps fritidsgård för äldre har öppnat

Jeanette Höglund är grundaren av Vid din sida, som hjälper hemlösa. Sedan början av september driver hon också Sveriges enda "fritidsgård för äldre" i Kärrtorp.

  • Publicerad 15:00, 24 sep 2020

Många hyresvärdar är rädda för stök

– Jag har alltid älskat äldre, sedan jag var barn, säger Jeanette Höglund i det splitternya kontoret, på baksidan av Lågskärsvägen 12 i Kärrtorp.

– Mamma jobbade på äldreboende, så jag följde ofta med henne in till jobbet. Sedan såg jag till att mormor hade det bra, med ett välfyllt kylskåp.

Sedan började hon jobba som ordningsvakt i tunnelbanan, vilket gjorde att hon fick upp ögonen för en annan grupp äldre. De som inte hade någon som fyllde deras kylskåp.

En natt klockan halv två rann bägaren över, när hon såg en äldre man med tejpade skor, men i övrigt välklädd, som letade bland papperskorgarna.

– Han berättade att hans fru hade dött. De träffades som ungdomar, och nu var han hemlös. Hans barn visste inte ens om det, han hade inte sagt något och vägrade be om hjälp.

Tillåter inget stök

Hon startade en insamling via sociala medier, och fick snabbt in över 30 000 kronor. Pengarna gick direkt till kläder.

Engagemanget mynnade sedan ut i Vid din sida, en ideell förening som hjälper hemlösa med bland annat soppkök och kläder. De höll, och håller fortfarande, till vid Centralen.

Men så småningom kom idén att också starta en helt egen plats, där de som behöver skulle kunna samlas och få hjälp med att tvätta, duscha, eller bara vila.

Hoppfull. Med lite hjälp tror Inger Nygren att hon ska få ordning på livet igen. Foto: Julian Evans

– Det är svårt att få hyra lokal när man berättar vad man vill göra. Många hyresvärdar är rädda för stök, säger Jeanette.

– Men jag tillåter inte att man dricker eller tar droger här. Jag har jobbat som ordningsvakt så länge, jag känner det direkt.

"Det låser sig"

Ingrid Nygren är en av de som lärde känna Jeanette när hon hängde på Centralen, och som nu besöker gården i Kärrtorp.

Efter en tids sjukdom började Ingrid tappa kontrollen över sin ekonomi. Nu är hon rädd att hon ska bli vräkt från sin lägenhet, eftersom hon slarvat. Med hyran, och vardagen:

– Förr var det lättare, då hade jag ork och energi. Idag kan en sådan sak som att tvätta kläder bli svårt. "Det kan du väl göra själv", tänker folk. Det verkar lätt, men det låser sig.

Sådant får hon hjälp med nu, berättar hon:

– Det finns ett hopp nu, att jag ska kunna styra upp mitt liv och min ekonomi och få ha kvar min lägenhet.

Fritidsgården

Den som vill besöka fritidsgården kan ta kontakt med Vid din sida, kontaktuppgifter finns på hemsidan: https://viddinsida.nu.

Öppettiderna är vardagar 12:00-23:30.

Tills vidare gäller en maxgräns på 30 personer i lokalerna.

Gården riktar sig till äldre personer som lever i hemlöshet eller fattigdom.

1800. Så många av Sveriges hemlösa var över 65 när Socialstyrelsen gjorde sin senaste kartläggning 2017.

Orsakerna till hemlöshet varierar. För män är missbruk en faktor i hälften av fallen. För kvinnor är våld i hemmet en vanlig bidragande orsak.

Visa merVisa mindre