Melvin Samsom slutar som sjukhusdirektör men kommer att vara kvar fram till våren 2019. Foto: Stefan Källstigen

Karolinskas sjukhusdirektör avgår

Melvin Samson slutar som sjukhusdirektör på Karolinska sjukhuset. Senaste årens kraftiga kritik och att han har haft lågt förtroende från läkarna på sjukhuset blev för mycket för honom och nu avgår han, det rapporterar Svenska Dagbladet.

  • Publicerad 17:51, 24 sep 2018

Melvin Samson tillträdde som sjukhusdirektör på Karolinska i Solna och Huddinge, hösten 2014. Nu är det klart att han lämnar sin post som sjukhusdirektör, det rapporterar Svenska Dagbladet.

– Jag har varit på Karolinska Universitetssjukhuset i fyra år och haft förmånen att leda den stora förändring som sjukhuset genomför tillsammans med våra medarbetare. Vi befinner oss nu i ett läge då sjukhuset behöver ett annat ledarskap för att gå in i nästa fas. Jag vill ge förutsättningar för en bra överlämning till nästa sjukhusdirektör och har därför i dag lämnat in min avskedsansökan, säger Melvin Samsom till SvD.

Melvin Samsom har varit kritiserad, bland annat i samband med Macchiariniskandalen.

Han kommer att stanna kvar som sjukhusdirektör fram till våren 2019.

Vänsterpartiet i landstinget har länge krävt Samsons avgång. De har menat att han inte har haft något förtroende bland personalen och att det har varit för många skandaler kring honom.

– Det började med Macchiariniskandalen därefter har det bara fortsatt. Han har i princip haft ett missförtroende bland personalen. Det känns bra att han avgår men jag förstår inte varför han ska bli kvar ända fram till våren. Det finns en vice direktör som kan ta över, säger Gunilla Roxby Cromvall, gruppledare för Vänsterpartiet i landstinget.

Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdslandsting kommenterar Melvin Samsoms avgång via mejl till Mitt i.

– Melvin har genomfört stora förändringar i en komplex verksamhet. Det har varit tufft. Den kritik som framförts ska inte skymma det viktiga arbete som lagts ner. Nu angeläget med en ordnad process och att medarbetarna har fulla förutsättningar fokusera på vården och att ta nya sjukhuset i bruk, skriver hon.