Karolinska varslar 600 tjänster. Både läkare och undersköterskor får gå. Foto: Mostphotos

Karolinska varslar – 600 tjänster försvinner

Karolinska universitetssjukhuset varslar 600 tjänster. Både läkare och undersköterskor får gå.

  • Publicerad 13:06, 6 nov 2019

Det råder tuffa tider på Karolinska universitetssjukhuset. Enligt helårsprognosen för 2019 beräknas sjukhuset göra ett resultat på – 1,6 miljarder kronor och trots tidigare besparingar tvingas man nu till varsel.

250 läkartjänster, 350 underskötersketjänster och ett fåtal tjänster inom sjukhusservice får gå, skriver sjukhuset i ett pressmeddelande.

– Att varsla är en kraftig åtgärd och jag förstår att det skapar oro bland många medarbetare, men det är ofrånkomligt. Vi kommer att arbeta aktivt med att stödja alla medarbetare som eventuellt sägs upp att hitta nya arbeten, säger sjukhusdirektören Björn Zoëga.

Oklart vilka som kommer att få gå

Redan i maj kom beskedet om ett första varsel för 550 tjänster inom administrationen för att anpassa sjuhuset till den ekonomiska situationen. Exakt hur många medarbetare som påverkas av det nya varslet är ännu inte klart – inte heller vilka som kommer att få gå. Det är något som Karolinska under de kommande månaderna kommer att titta på.

– Varslet är nödvändigt och en logisk följd av vårt nya, smalare uppdrag att ge högspecialiserad och specialiserad vård. Vi har tidigare inte anpassat kostymen utan haft en bemanning för vårt gamla, bredare uppdrag, säger Björn Zoëga.

En flytt som blev dyr

I samband med inflyttningen i den nya byggnaden i Solna har inriktningen på sjukhuset förändrats. Istället för en bredare sjukvård ska Karolinska nu stå för Stockholmsregionens högspecialiserade och specialiserade sjukvård. Det har gjort att pengar som man tidigare haft rätt till förflyttats till andra vårdgivare. För Karolinska handlar det om en förlust på totalt 950 miljoner kronor.

Samtidigt har personalstyrkan på sjukhuset ökat vilket har lett till ett stort ekonomiskt underskott. Trots besparingar i form av anställningsstopp och elva ytterligare sjukhusövergripande åtgärder för att minska kostnader för hyror, IT, material och läkemedel tvingas Karolinska varsla.

– Det är avgörande att ledningen och nämnden agerar för att nå en ekonomi i balans och samtidigt fokuserar på kärnuppgiften, att bedriva en god och tillgänglig sjukvård. Karolinska Universitetssjukhusets uppdrag är förändrat och då måste organisationen anpassas efter det, säger Irene Svenonius (M) i ett pressmeddelande.

Kommer inte påverka patienterna

Enligt sjukhusdirektören kommer varslet dock inte påverka patienterna. Sjukhuset genomför förändringarna med fortsatt god patientsäkerhet.

– Nu minskar vi antalet tjänster men inte med fler än att vi kan fortsätta ge vård av hög kvalitet till våra patienter. Patientsäkerheten är fortsatta i fokus, säger Björn Zoëga.

Texten har uppdaterats.