Karolinska universitetssjukhuset varslar 600 läkare och undersköterskor. Foto: Mostphotos

Karolinska Universitetssjukhuset varslar 600

Karolinska universitetssjukhuset meddelade idag att de varslar 600 personer. Sjukhuset beräknas gå 1,6 miljarder back i år.

  • Publicerad 13:19, 6 nov 2019

Karolinska universitetssjukhuset varslar idag 250 läkartjänster och 350 underskötersketjänster meddelar sjukhusdirektören Björn Zoëga i ett pressmeddelande. Karolinskas underskott i år beräknas till 1,6 miljarder kronor och i våras varslades 550 personer, administrativ personal och chefer. Enligt Zoëga ska patienterna inte påverkas negativt.

Karolinska minskar antalet chefer

– Varslet är nödvändigt och en logisk följd av vårt nya, smalare uppdrag att ge högspecialiserad och specialiserad vård. Vi har tidigare inte anpassat kostymen utan haft en bemanning för vårt gamla, bredare uppdrag. Nu minskar vi antalet tjänster men inte med fler än att vi kan fortsätta ge vård av hög kvalitet till våra patienter, säger sjukhusdirektör Björn Zoëga i ett uttalande.

Förutom läkare och undersköterskor varslas även ett fåtal tjänster inom sjukhusservice.

Exakt hur många som kommer påverkas av varslet är inte klart enligt pressmeddelandet, det ska nu processas tillsammans med facken under några månader innan det blir klart hur många och vilka tjänster som blir övertaliga.

– Vi kommer att arbeta så snabbt vi kan så att medarbetare ska få besked så fort som möjligt, säger Björn Zoëga.

Beskedet om att nu även läkare och undersköterskor varslas får skarp kritik från facket Kommunal.

–  Det här kommer att bli katastrof. Undersköterskorna utgör fundamentet för omvårdnaden i sjukvården. Om det här genomförs rasar hela verksamheten, säger Catharina Häggbom, förhandlingsansvarig för Kommunal i ett uttalande.

Enligt Kommunal har det under 2019 arbetats övertid som motsvarar 520 helårsanställningar på Karolinska. På grund av nuvarande anställningsstopp är även över tusen personer visstidsanställda för att hålla verksamheten igång uppger de.

–  Den redan dåliga arbetsmiljön kommer att bli sämre. Om vi inte ska lägga ner sjukvården är det någon annan som kommer att bli tvungen att göra de arbetsuppgifter som dessa personer gör idag. Det finns inte utrymme att effektivisera verksamheten mer. Nu handlar det om rena nedskärningar i stockholmarnas välfärd, säger Catharina Häggbom.