Viktig info från KI? Nej, det är ett falskt sms. Foto: Stefan Källstigen

Karolinska institutet varnar för falska corona-sms

Sms som uppmanar mottagaren att mejla till en adress snarlik Karolinska institutets har uppdagats. Den som gör det ska få viktig information om coronaviruset. Men sms:en är falska.

  • Publicerad 17:50, 19 mar 2020

Sms med en uppmaning att skicka mejl till e-postadressen ”karolinskainstituten@gmail.com” med motiveringen att det ska finnas viktig information om corona-viruset har florerat en tid, uppger Karolinska institutet på sin hemsida. ”Dessa sms är falska och ska inte besvaras” skriver de.

De falska sms:en har anmälts till universitetets säkerhetsenhet och IT-avdelning.

– Syftet med dessa sms är okänt för oss, men det är uppenbart att avsändaren försöker använda Karolinska Institutets namn för att få folk att skicka ett mejl till den uppgivna e-postadressen, säger säkerhetschef Annika Sjöborg på KI:s hemsida.

Har polisanmält bedrägeriet

Ki har inte kunnat spåra avsändaren, men har polisanmält de falska sms:en.

Fenomenet kallas ”smishing”, en kombination av sms och phishing (nätfiske). Oftast försöker avsändaren lura mottagaren att uppge lösenord, bank-id eller öppna en fil eller länk.

När Mitt i testar att svara på sms:et kunde det inte levereras: ”The email account that you tried to reach is disabled”.