Karolinska hyr in personal för miljoner – samtidigt varslas 600

Operationsteam som hyrs in för att beta av köerna har kostat över 30 miljoner kronor i år. Samtidigt ska Karolinska spara och göra sig av med läkare och undersköterskor.

  • Publicerad 17:29, 7 nov 2019

Karolinska universitetssjukhuset har dragit över budget och ligger 1,6 miljarder back. Tidigare har sjukhuset varslat om att 500 tjänster ska bort, mestadels administrativ personal.

Och i går kom beskedet att ytterligare 600 tjänster dras in, och nu handlar det främst om läkare och undersköterskor.

Karolinska varslar – 600 tjänster försvinner

Samtidigt hyr sjukhuset in personal för stora belopp. Förra året ökade inhyrningen med 18 procent och uppgick till 262 miljoner kronor, enligt uppgifter i DN.

I december 2018 kunde Mitt i berätta att Nya Karolinska hyrt in operationsteam för att beta av de operationsköer som uppstått på sjukhuset.

NKS operationskö betas av – på G:a Karolinska

Kostnaden var 26 000 kronor om dagen per team, och veckonotan gick i våras på 800 000 kronor enligt siffror som Dagens Medicin tagit fram. Totalt fakturerade Operationskonsulterna sjukhuset 27 miljoner kronor under 2018.

Och än i dag anlitas Operationskonsulterna. Fram till och med september i år har det kostat 32 miljoner kronor.

Hur förklarar ni att sjukhuset hyr in personal för dyra pengar samtidigt som personal varslas?

Avtalet med Operationskonsulterna omfattar sjuksköterskor och undersköterskor, men inte läkare. De är anställda på Karolinska. Varslet i sin tur omfattar inte sjuksköterskor, säger funktionschef David Konrad.

– Varslet som lades nu är en lång process och tidpunkten för när någon måste lämna sin anställning är tidigast 6 maj 2020. Det är i nuläget oklart hur varslet kommer att påverka våra undersköterskor, säger han.

Konsulterna ut i april

Avtalet med Operationskonsulterna avslutas i mitten av april 2020. Just nu bemannar de två operationssalar, från att tidigare opererat i fyra salar.

Region Stockholm hyr in personal för stora summor varje år. Första halvåret i år var totalsiffran runt 375 miljoner kronor, och fortsätter det så landar det på rekordsumman 750 miljoner.