Kärleken till hantverket i fokus på ny restaurang

I morgon fredag slår restaurang Hantverket upp dörrarna på Östermalm. Förhoppningen är att bli en krog värd att ta en omväg genom stan för.

  • Publicerad 15:53, 28 apr 2016

På Sturegatan 15, bortanför Stureplansvimlet på andra sidan Humlegården, öppnar restaurang Hantverket till helgen.

Ägaren Torbjörn Blomqvist står bakom många kända hotell- och restaurangkoncept i Norden, men började en gång i tiden sin yrkesbana som möbelsnickare och drev senare inredningsföretaget Svensk inredning i över 30 år.

Namnet låg honom därför nära till hands.

– Min tanke var att skapa en miljö som känns att man har tänkt på detaljerna. Det ska kännas rustikt elegant, säger han.

Kärleken till hantverket ska lysa igenom både vad gäller maten och inredningen. Köksmästare är Fredrik Persson som tillsammans med kocklandslagets Fredrik Juhlin ligger bakom den kreativa utvecklingen av köket.

– Torbjörn hade en tydlig idé om vad han ville, rustik elegans och enkelhet har varit ledorden, men vi har varit med och påverkat och så har menyn fått växa fram efter vad hantverket i maten är, säger Fredrik Persson.

Här hittas såväl buffelmozzarella från Ängsholmen med gröna tomater och syltade granskott, som vårlamm från Sörmland med spetskål, fermenterad vitlök, fetaost från Gullspira samt björkrökt potatis. Även hälsotrenddrycken Matcha te (med lime & grapefrukt) har letat sig in på menyn som kommer att skifta efter säsong.

Och i serveringen speglas tanken om hantverket genom inslag av gjutjärn och naturmaterial.

– Ambitionen är att ha en tydlig lekfullhet i serveringen av maten, säger Fredrik Persson.

Utöver restaurangdelen finns en tillhörande bar, med stort fokus på råvarorna, som är tänkt att leva sitt eget liv.

Fakta