Foto: Carlos Montecinos

Karl slutade på toppjobb för att hjälpa ungdomar

Karl Lindqvist slutade toppjobbet på Nordea och startade insamlingsstiftelsen Polstjärna. I ett år har han arbetat gratis med att samla in pengar till unga.

  • Publicerad 16:09, 29 okt 2012

Karl Lindqvist jobbade som chef på Nordea när han bytte spår i livet. Det var när han fick egna barn som behovet att hjälpa andra väcktes.

– Man hör ofta om unga tjejer som mår dåligt, om ungdomar som hamnar i kriminalitet. Jag hade själv en bra uppväxt, men jag ville göra något för andra.

Karl Lindqvist gick och funderade ett år innan han bestämde sig för att göra slag i saken.

Då gick han in till sin chef och sa att han hade bestämt sig för att kliva av.

– Det var jätteläskigt. Men jag ville göra något för ungdomar och jag behövde tid på mig att tänka ut hur, säger han.

Stiftelsen Polstjärna startades i juni 2011. Det är en insamlingsstiftelse som stöttar lokala projekt och eldsjälar.

Karl Lindqvist, som bor i Bagarmossen, letar själv upp eldsjälar eller får tips av andra. Det handlar om projekt som syftar till att motverka utanförskap bland barn och unga och som har en tydlig början och ett slut.

Det kan till exempel vara ett Halloweendisco i Fisksätra, ett sommarkollo för ungdomar som skolkar eller en chans att få spela in en skiva.

Givarna kan läsa om projektet på Polstjärnas webbsida och fyller sedan själva i exakt hur mycket de vill ge. När projektet är klart får givarna möjlighet att läsa om vad det betytt för dem som varit med i det, se bilder eller ett filmklipp.

– Hittills har givarna alltid haft en geografisk eller känslomässig anknytning till projektet. De kanske känner eldsjälen eller ungdomarna eller känner igen sig själva.

Pengarna går oavkortat till projekten och Karl Lindqvist har arbetat gratis i över ett år. Nu arbetar han deltid som kommunikatör på Nordea för att få en inkomst, men hans dröm är att arbeta med Polstjärna på heltid och kombinera med att föreläsa för företag.

– När jag läser vad ett projekt kan betyda för ungdomarna, eller om att andra kan inspireras att göra liknande saker, då blir jag varm i hjärtat, säger han.

Karl Lindqvist startade stiftelsen Polstjärna i juni 2011.