Karl Johansson och Alexander Stocker pratar med Helga på seniorboendet Minerva. I bakgrunden syns Vivi och Edith. Foto: Stefan Källstigen

Karl och Alexander skapade bästa sommarjobbet själva

Karl Johansson och Alexander Stocker fixade sommarjobbet själva. Nu ser de till att äldre får ägna sig åt både gymnastik och frågequiz.

  • Publicerad 09:52, 7 jul 2016

Satsningen Roligaste Sommarjobbet pågår just i flera kommuner i Stockholms län, där ibland Sollentuna kommun. Projektet går ut på att unga mellan 15 och 20 år ska lära sig grunderna i företagande.

– Det primära är att öka deras entreprenöriella förmåga, öka intresset för företagande och få dem att se att de besitter större potential. Vår ambition är att synliggöra deras potential och få de att lyckas, säger My Ekstrand, programansvarig och handledare på Roligaste sommarjobbet.

Under tre veckor får deltagarna komma på en idé om vad de vill göra. Efter en period av teori i företagande är det dags att översätta kunskaperna i praktik.

Alexander Stocker från Sollentuna kom på idén att göra någonting för de äldre. Kompisen Karl Johansson var inte sen att hänga på och vännerna började ringa runt till äldreboenden för att se om de var intresserade av att boka in dem att hålla i både frågetävling och ett gymnastikpass. De fick jobbet.

– Vi tycker att det är en rolig grej att göra nått annorlunda, att umgås med folk. Det är det vi tycker är kul, sedan vet jag också att det är kul för dem, så det är ömsesidigt, säger Karl Johansson till Mitt i om projektet.

Först ut på schemat på seniorboendet Minerva var gympapasset med många olika armrörelser. Upp och ner och runt i cirklar. Efter det blev det 10 minuter kallprat, enligt Karl Johansson och allt avslutades med en frågestund på 25 minuter där ämnen som geografi, historia och musik avhandlades. En fråga handlade till exempel om Döda havet.

– Då hade vi tre alternativsvar där det ena var att det var sött, det andra att det var väldigt salt och det tredje att det var uttorkat. Den frågan kunde de flesta, säger Karl och nämner att laget Ulla och Håkan tog nästan alla poäng och slutligen tog hem segern.

– De vann en chokladkaka som vi kommer att ta med nästa gång vi kommer hit, berättar Karl för Mitt i.

Och det blir fler gånger. Under de kommande tre veckorna fortsätter de agera entreprenörer.

– Det går ganska bra. Vi fortsätter att ringa upp till andra ålderdomshem för att kolla runt om intresse finns. Vi har nu etablerat oss på Minerva så vi kommer att gå där några gånger till.

I praktiken ringer de runt och förhandlar om det finns utrymme i budgeten för att de ska kunna komma och jobba, förutom äldreboenden går de runt och frågar allmänheten om någon behöver hjälp med exempelvis gräsklippning. Deras handledare My Ekstrand är mycket nöjd med deras insats.

– Vissa har som drivkraft att tjäna pengar, men det har ju inte Karl och Alexander. Deras är att få göra nått fint och spegla glädjen och energin de har till de äldre. Det är kul att de tagit sin idé nu och gör den till verklighet!

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Över tio år gammalt dna-prov fällde man för barnvåldtäkt

Nyheter Nytt analysverktyg visade annat resultat En man från Sollentuna fälldes för våldtäkt mot barn 2010, men friades i hovrätten. I fjol ansökte riksåklagaren om resning efter ny analys av ett arkiverat dna-prov – och nu har domen ändrats på...måndag 26/7 19:00

Självplock av jordgubbar i Väsby dröjer till nästa år

Nyheter Corona satte stopp för korona Den som vill plocka lokala jordgubbar får ge sig till tåls ett år till. Upplands Väsby Självplock håller stängt även denna säsong – men 2022 blir det en ny fräsch sort i odlingen.fredag 23/7 16:29

Erik tävlar bland världseliten i bågskytte

Nyheter Sollentunabo debuterar i seniorlandslaget 22-årige Erik Persson debuterar i seniorlandslaget i bågskytte. Samtidigt som han är heltidsstuderande KTH-student är han en av Sveriges mest relevanta compound-skyttar. "Det krävs mycket planering...fredag 23/7 14:42