Karl-Axel Pettersson firade sin 75-årsdag genom att springa sitt 41:a maratonlopp. Foto: Mariann Odelhall

Karl-Axel har sprungit Stockholm Marathon 41 gånger

Sitt första Stockholm Marathon sprang Karl-Axel Pettersson, boende i Birkastan, när det startade 1979. Sedan dess har han deltagit i alla lopp utom ett. I år sammanföll loppet med hans 75-årsdag.

  • Publicerad 11:47, 8 sep 2020

Det började som "en tokig grej" och så har det fortsatt. Enligt devisen "det viktiga är inte att vinna, utan att delta" springer Karl-Axel Pettersson Stockholm Marathon varje år. Bara ett år, 2017, var han tvungen att hoppa över.

– Det var när jag precis hade gjort en stamcellstransplantation så det var inte läge. Men hade jag inte gjort det så hade jag sprungit, säger Karl-Axel Pettersson, som i år sprang på sin 75-årsdag.

På grund av den rådande coronapandemin så ordnades ett digitalt lopp i år och varje deltagare fick springa de 42 195 meterna individuellt. Man kunde bland annat delta via en app. För Karl-Axel Pettersson blev det 31 varv runt kvarteret i Birkastan.

– Jag hade en flaska vatten i min bil som stod parkerad på Rörstrandsgatan där jag bor.

Ett par timmar efter att Karl-Axel Pettersson sprungit "i mål" så var det dags för hans 75-årsfirande.

– Då mådde jag bra, jag kände ingenting i benen när jag gick i trapporna, säger han.

Stockholm Marathon arrangerades för första gången 1979 och Karl-Axel Pettersson var med.

– Starten gick då från Gärdet. Vi samlades ungefär 1700 personer där. De första åren arrangerades loppet i augusti och framåt eftermiddagen när det mörknade minns jag att de hade ställt upp marschaller vid Slussen så att vi inte skulle snava.

Hur kommer det sig att du har sprungit Stockholm Marathon i alla år?

– Jag tyckte att det var en tillräckligt tokig grej för att jag skulle vilja vara med. Och sen har jag bara fortsatt för att det är roligt. Jag är egentligen ingen idrottare, jag motionerar när jag tycker att det är kul och när det passar, säger Karl-Axel Pettersson, som inte har några planer på att sluta springa.

Sitt personliga rekord satte han under 25-årsjubileet av Stockholm Marathon då han sprang på tre timmar och 41 minuter.

– Då hade jag tränat en hel del innan. Och så var jag lite yngre än i dag.