Mod. I höstas tog Karin Holmström tjänstledigt från jobbet på H&M för att starta eget och jobba 100 procent med sin konst. Nu har hon sin första egna utställning. Foto: Johannes Liljeson

Karin vågade satsa på konsten

Karin Holmström har alltid gillat att måla, men att hon skulle bli konstnär fanns inte på kartan. Hon skulle skaffa sig ett ”riktigt” jobb, vilket hon också gjorde. Gick på Handelshögskolan och jobbade med HR. Fram till den dag då hennes pappa dog i cancer. Då plockade hon upp penseln igen.

  • Publicerad 10:00, 3 maj 2016

– Egentligen tror jag att jag alltid har haft det i mig. Jag målade mycket prinsessor på dagis, berättar Karin Holmström.

Målarbyxorna är på igen. Hon har precis landat efter en inspirationsresa till gallerier i New York. I ateljén hemma i Rönninge är taket nedskvätt med lila-rosa akrylfärger. Där inne får hon ”gå loss”. Och där har hon skapat tavlor till hennes första egna utställning som pågår fram till onsdag.

I vardagsrummet hänger tavlor som väntar på att ställas ut. 

I Karins verk finns tre återkommande teman. Ofta framträder Stockholm, kvinnor eller elefanter. Men när hon och sonen Alfred, fem år, lägger grunden, vet hon inte alltid vad det kommer att bli.

– Det låter flummigt, men det är så skönt när man kan släppa och se vad det blir.

Det får inte heller bli för tydligt, menar Karin.

– Var tittar hon till exempel? Jag vill lämna lite åt betraktaren, säger Karin och pekar på en kvinna med ett suddigt ansikte. 

Sonens avtryck

På ett annat verk har Alfred gjort avtryck. Under elefantens öra har han satt sin hand. Men vad som inte syns vid ett första ögonkast är att det i lagret under döljer sig en kvinna. 

Hon kom till eftersom att radion oftast står på när Karin målar. Rapporteringen om situationen för flyktingar och terrordåden i Paris smög sig in i motivet. Mörka toner tog över Karins annars färgrika tavlor.

– Till slut tänkte jag ”jag släpper henne fri”, och i stället föddes en stor elefant på duken.

Elefanterna symboliserar för henne styrka och skörhet. Det temat är också något som återkommer i alla hennes tavlor. Bakom de nya akrylmålningarna står en oljemålning som Karin målade för några år sedan.

– Den visar lite av min egen resa. Runaway bride, heter den.

En kvinna flyr ut ur bilden. Den målades under en tid när prestationsångesten var större. Då hon inte ville visa sin konst.

Otänkbart

Nu jobbar hon heltid som konstnär, men så har det ju inte alltid varit. Att hon skulle vara där hon är i dag var otänkbart för bara sju år sedan. För måla, det var något man gjorde på fritiden, tänkte Karin då. Hon var hårt arbetande HR-ansvarig och dessutom nybliven mamma när hennes pappa plötsligt dog. Innan han hunnit gå i pension. Det fick henne att tänka om.

– Jag hade trott att han skulle finnas kvar i många år till. Det drog ner rullgardinen, säger Karin i ett lugnare tempo än innan.

En dag när hon var ensam hemma, tog hon fram staffliet och började måla. Tid och rum försvann. Och känslan av att vara i det kreativa flowet gjorde att hon anmälde sig till en målarkurs igen.

Men det var först på en utställning, några år senare, som hon insåg att hon faktiskt skulle kunna leva på sin konst. Om hon bara vågade. Hennes tavlor hade sålt slut på en timme och hon hade börjat tänka allt mer på att hon inte ville vänta tills hon blev pensionär. Hon skulle bli konstnär nu. Gick därför ner i tid på jobbet och upp i tid med konsten.

På de mer nymålade tavlorna står starka kvinnor. Verken heter Talk to the hand, The queen, Powerful och utställningen heter Viljans kraft. 

– Det tog ett tag innan jag vågade visa det jag gör, men jag har ställt ut mer och mer och jag växer med varje utställning och ny utmaning.

Sedan driver hon sitt eget företag. Den ensamhet hon först trodde att det skulle innebära har inte infunnit sig. För Karin har fullt upp med både skapande och nätverkande. Lägger lika mycket tid på att vara entreprenör som på att vara konstnär.

– Jag kommer aldrig ångra att jag provade.

Utställningar

Tidigare utställningar: På Carrousel de Louvre, Affordable Art, Konstrundan på Österlen, Kronovalls slott, Salems bibliotek och i Mood-gallerian.

Pågående och kommande utställlningar: Galleri Movitz på Hornsgatan, 29 april till 4 maj. Lilla K-rundan, Folkets hus i Rönninge, 28 och 29 maj.