Karin sadlade om från ekonom till konstnär

Efter att ha ställt ut vid Louvren i Paris sadlade Rönningebon Karin Holmström om från ekonom inne i city till professionell konstnär. På lördag öppnar hon upp hemmet och ateljén – Bergsgården i en ny utställning.

  • Publicerad 17:33, 16 nov 2017

Karin Holmströms målande tog fart under den svåra tiden då hennes far Åke hastigt gick bort i cancer för 8,5 år sedan.

– Det gick väldigt snabbt. Att måla blev som ett slags terapi för mig, säger Karin Holmström som tar emot Mitt i Botkyrka Salem i Bergsgården som tronar på toppen av en höjd bredvid Salarps äldreboende i Rönninge.

Bergsgården, Rönninge. Foto: Karin Holmström

Livet har förändrats en hel del de senaste åren. Familjen flyttade ut ur parhuset i Rönninge och in på Bergsgården byggt 1923 under fjolåret. Dessförinnan, för två år sedan, insåg Karin att terapin och det som varit ett intresse genom livet kunde bära längre än vad hon någonsin trott. Då ställde hon ut på utställningen Carousel de Louvren i Paris, intill Louvren – världens mest besökta museum där bland annat Mona Lisa hänger.

– På en jättestor internationell utställning. Nu har jag jobbat på heltid med detta i två år och i våras var jag i London, berättar Karin Holmström.

Besökarna kommer att kunna se tavlorna i Karins hem. Även ateljén visar hon upp.

Innan hade hon jobb som ekonom och personalstrateg på Hennes och Mauritz inne i stan. Nu har hon bytt vardagspendlingen till klädjätten i city mot måleri hemma på Bergsgården i Rönninge och tillhörande resor och affärsmöten för sitt eget privata företag.

Karin berättar att tron på att hon gjort rätt stärktes under 2016 då hennes tavlor fick hänga i studion för tv-programmet ”Malou efter tio” hela året. Samtidigt har maken Anders som jobbar på Scania varit ett stort stöd.

Kvinnor är ett annat vanligt motiv. ”Jag har många starka kvinnliga förebilder. Feminina som tar plats på ett ödmjukt sätt.”

– Det var inte självklart att jag skulle köra heltid på det här. Jag har gått många konstutbildningar på kvällstid och hos konstnärer, men jag vågade aldrig utforska den vägen fullt ut, säger hon.

Hon fortsätter:

– Med en mamma som var lärare och en pappa på Scania under min uppväxt så fanns liksom inte det på kartan. Jag tänkte ”konstnär kan man ju inte vara”, säger hon.

Karin utanför Bergsgården. ”Här är en plats jag jag vill bjuda in till”

Nu har allmänheten chansen att se både hennes konst och Bergsgården. Nästa lördag visar hon både originalmålningar i akryl och grafik i begränsad upplaga. Utställningen kallas Heroes och budskapet är att alla människor kan göra skillnad.

– Det är första gången jag har utställning hemma. Det ska bli väldigt spännande, säger Karin Holmström.

Fakta

Har börjat spela tennis

Namn: Karin Holmström

Titel: Konstnär, tidigare ekonom

Familj: Maken Anders och barnen Doris och Alfred.

Intressen: Läsa, dansa, träffa vänner, börjat spela tennis.

Aktuell: Med utställningen Heroes på Bergsgården i Rönninge den 18 november klockan 13-17. Adress: Salarpsbacken 5.

Visa merVisa mindre