Hemma hos Mälarhöjdsbon Karin Bohlin blir alla rester ingredienser i nya luncher och middagar. Foto: Sacharias Källdén

Karin förvandlar resterna i kylen till nya goda rätter

Tonvis av fullt ätbar mat slängs varje år i Sverige. Så behöver det inte vara. I en ny bok tipsar Mälarhöjdsbon Karin Bohlin om hur våra rester kan bli nya, aptitretande rätter.

  • Publicerad 06:40, 26 mar 2021

Låt resterna vägleda i stället för att slänga dem.

En överbliven tallrik havregrynsgröt är kanske inte så lockande. Det enklaste är att skrapa ner den i kompostpåsen och glömma bort den.

Men med lite fantasi – och eftertanke – kan gröten komma till användning igen. Hemma hos matkreatören Karin Bohlin blir den till exempel en ingrediens i ett smarrigt knäckebröd.

– Det går förstås att göra knäckebrödet utan gröt, men när den finns är den perfekt att lägga i. Barnen tycker att det är jättegott, säger Karin Bohlin, som snabbt blandar gröten med bland annat pumpakärnor, linfrön och rågkross och breder ut smeten på ett bakplåtspapper.

Blandad med rågkross, pumpafrön och annat blir den överblivna havregrynsgröten ett knaprigt knäckebröd. Foto: Sacharias Källdén

Stor klimatpåverkan

Mitt i hälsar på hemma i Karin Bohlins kök i Mälarhöjden för att prata om hennes nya bok, "Zero waste i köket" (Norstedts förlag). Den tar sitt avstamp i det faktum att 200 000 ton fullt ätbar mat slängs i Sverige varje år (enligt Naturvårdsverket). Med tanke på att matproduktion tär hårt på miljön och bidrar till klimatuppvärmningen är det förstås illa. Som tur är det inte överdrivet svårt att ändra på.

– Mitt råd till den som vill slänga mindre är att utgå från det som finns i kylskåpet när man planerar vad man ska äta. Låt resterna vägleda i stället för att slänga eller gömma dem längst inne i kylen, säger Karin Bohlin.

God ordning i kylskåpet hjälper matkreatören Karin Bohlin att rädda rester. Foto: Sacharias Källdén

Ordning i kylen

I boken beskriver hon sitt eget kylskåp som "ett ständigt pågående kretslopp". Gulnad broccoli, överblivet potatismos, mjuka morötter, slattar av tomatsås och pytsar av köttfärssås – allt som blivit över sparas och omvandlas till nya rätter.

– Det kräver lite extra att ta hand om allt i kylen. Men det blir lättare om alla matvaror har sina givna platser. Då minskar risken för att något försvinner. Om något verkligen behöver ätas upp kan det också bara bra att lägga det i ögonhöjd, säger Karin Bohlin.

Mos blir plättar

Recepten i "Zero waste i köket" motbevisar också fördomen att rester är trista. Potatismoset blir frasiga potatisplättar eller starten på en soppa. Överblivet ris och mjuknade grönsaker blir ingredienser i Fried Rice, torra brödbitar rostas till krutonger och överblivna kidneybönor blandas ner i köttbullssmeten, för att nämna några exempel.

– Jag äter sällan resterna som de är. Det är roligare och godare att låta dem ingå i en ny rätt, säger Karin Bohlin.

Överbliven köttfärs och sallad har virats in i filodegsrullar som gräddats frasiga i ugnen. Lite yoghurt ochtacosås att dippa i blir pricken över i. Brödet är bland annat bakat på bulgur som blev över vid en middag. Foto: Sacharias Källdén

Färs i degknyten

Den här dagen har hon bland annat rester av en köttfärssås och av en sallad (med gula ärter, tomater, citronskal och grönkål) i kylen. Där finns också ett paket filodeg, och det ger henne idén att göra fyllda degknyten. Det tar inte mer än tio minuter att klicka ut köttfärssåsen och salladen på filodegsbitarna och rulla ihop dem till små rullar.

Karin Bohlin ringlar också över olivolja och strör över lite sesamfrön, innan hon gräddar rullarna i ugnen. Efter tio minuter är de gyllenbruna och smakar delikat.

– De är en bra lunch, men de kan också vara piffiga snacks vid en bjudning. När maten är gjord på rester är det extra kul när gästerna berömmer den, säger Karin Bohlin och skrattar.

Så gör du ett fröigt knäckebröd med gröt

Ingredienser

2 dl havregrynsgröt
2 dl vatten
2 msk olivolja
1 tsk salt 2 dl vetemjöl
1 dl hela linfrön
1 dl havre-, råg- eller erkornskross

1 dl pumpa- eller solroskärnor

Så gör du

Mixa gröt, vatten, olja och salt slätt med en stavmixer. Tillsätt resten av ingredienserna. Blanda till en jämn smet.

Bred ut blandningen i ett tunt lager på två plåtar med bakplåtspapper, ca 25 x 35 cm. Använd en slickepott, skölj den ev i kallt vatten så går det lättare.

Grädda i mitten av ugnen i 150° ca 35 min.

Visa merVisa mindre

Startade karriären i Östermalmshallen

Namn: Karin Bohlin.

Yrke: Matkreatör.

Ålder: 40 år.

Bor: I hus i Mälarhöjden.

Familj: Man och två döttrar, 7 och 9 år.

Aktuell: Med boken "Zero waste i köket – konsten att använda spill, spad och kanter" (Norstedts förlag).

Bakgrund: Började karriären med att sälja kött, fisk och ost i Östermalmshallen. Drev sedan restaurangen "En flicka på gaffeln" i Vasastan i fem år. Har sedan främst arbetat med kokböcker ( t ex Vår kokbok), inriktad på mat som är lätt att laga och variera och som fungerar i vardagen.

Visa merVisa mindre