Lärare. Karin Linnell ger kurser om Kierkegaards filosofi på Senioruniversitetet. Foto: Anna Wilson

Karin bjuder på Kirkegaard i pandemin

Lidingöbon Karin Linnell lägger upp ett citat av filosofen Søren Kierkegaard på sin Facebooksida varje vecka. – Han ger oss verktyg att handskas med otryggheten, säger hon.

  • Publicerad 07:00, 18 apr 2021

– Jag märker att människor funderar över meningen livet i samband med pandemin. Man har inte den där säkerheten man kanske trodde att man hade. Oförutsägbarheten har blivit så uppenbar. Kierkegaard är en örn till att göra oss uppmärksamma på att det faktiskt är en osäkerhet vi måste leva med och förhålla oss till.

För den som inte vet vem är Kiekegaard är, vem är det?

– Han levde på 1800-talet i Köpenhamn och blev bara 42 år gammal. Han brukar nämnas som existentialismens fader. Han gör ingen heltäckande teori om verkligheten, därför blir allt så osäkert. Jag attraheras av tryggheten i hans allvar. Du lever en gång, vad gör du med ditt liv?

Så han kastar ut oss i det okända?

– Ja, fast han säger också att det finns någonting mer än människan, han är en kristen författare. Men det måste man förstås själv ta ställning till. Han ger oss verktyg att handskas med otryggheten.

Måste man vara väldigt smart och beläst för att förstå citaten du lägger ut?

– Absolut inte. Det är inte så komplicerat om man är intresserad av sådana här frågor. Jag gör en tolkning som inleder varje citat. Det är min förhoppning att det ger en möjlighet för människor att fundera.

Vältummad. Karin har återkommit till boken "Övning i kristendom" många gånger. "Varje gång jag läser den hittar jag något nytt". Foto: Privat

Søren Kierkegaard, 1813-1855 var filosof, teolog och författare. Han anses vara en av existentialismens grundare. Existensiell ångest är ett bärande tema.
Kierkegaard menade att männsikor går igenom sex faser i sitt förhållningssätt till livet; den ironiska, den etiska, den humoristiska den allmänt religiösa och den kristna.
Sagt av Kierkegaard:
"Andersen kan berätta sagan om Lyckans galoscher, jag berättar den om Skon som klämmer."
”All äkta hjälpsamhet börjar med ödmjukhet inför den jag vill hjälpa och därmed måste jag förstå att detta med att hjälpa inte är att vilja härska, utan att vilja tjäna".

Visa merVisa mindre