Läsinspiratör Karin Cellton tipsar om den perfekta boken för halloween/allhelgona. Foto: Linda Dahlin

Karin är Värmdös första läsinspiratör

Karin Cellton är Värmdös egen läsinspiratör, som ska få både unga och vuxna att läsa mer. Man kan till och med boka in henne för lästerapi – under en terapitimme tipsar hon om böcker som kan hjälpa. – Jag är som en läs-PT, säger hon.

  • Publicerad 14:09, 30 okt 2018

Sedan september finns det en läsinspiratör i Värmdö kommun. Det är den andra i länet – den första jobbar i Järfälla kommun.

Det är bibliotekarien Karin Cellton som fått tjänsten i Värmdö. Hon har jobbat länge i Runda huset, men får nu en ny roll.

– Kommunen vill satsa mer på läsfrämjande och det passar mig väldig bra eftersom jag länge har jobbat för att öka läslusten bland både barn och vuxna, säger Karin Cellton.

Hon jobbar på Värmdö bibliotek men åker som läsinspiratör ut till alla bibliotek i kommunen när det behövs.

Har en bibblopodd

Sedan tidigare har hon haft bokklubbar för både barn och vuxna. Hon har även podden Värmdöbibblopodden, där hon pratar böcker med inbjudna gäster.

Senaste avsnittet har det passande halloweentemat Vagina dentata – skräckens kvinnor, där hon samtalar med Helena Dahlgren och Madeleine Bäck om kvinnans plats i skräckkulturen, förebilder och det egna skrivandet.

Hon har även hand om bibliotekets bokcirkel på Instagram där hon lägger ut boktips varje månad. En Youtube-kanal med boktema är på planeringsstadiet.

– Jag är sjukt bra på boktips, och har inga problem med att synas, säger hon.

Jag är sjukt bra på boktips

Och inte nog med det, man kan även boka in Karin Cellton för en timmes lästerapi.

– Man kanske vill ha tips på böcker som kan stärka mig i min roll som mamma, eller hur man kan försonas med sin barndom. Eller så kanske man ska resa till Sydamerika och vill ha bra boktips inför resan och då ger jag tips på passande böcker för detta, säger hon.

Är du beredd att bemöta alla slags känslor i lästerapin?

– Ja, jag har jobbat här i tio år och har tröstat så många barn – och vuxna så jag har fått gott om träning, säger hon.

Karin Cellton vill göra läsning aktuellt igen som bibliotekets främsta roll.

– En del bibliotek lyfter fram allt annat för att locka besökare, som till exempel ”så här gör du din egen sushi”. Läsning är coolt, och man ska inte behöva locka med annat, säger hon.

Vad har du för passande boktips så här inför halloween och allhelgona?

– Lincoln i Bardo av George Saunders. En bok om sorg, spöken och på en kyrkogård – perfekt läsning inför allhelgona!

Värmdöbibblopodden hittar man på Värmdö biblioteks hemsida

Fakta

Lästerapi på fem minuter – med Karin Cellton

Boktips till fem fiktiva typer:

 1. 12-åringen som inte vill läsa:

”Till den tolvåring som tror sig hata att läsa vill jag ge Mårtens Melins böcker om Skogsbingelskolan. Börja med Förvandlad. Roligt, läskigt och pirrigt! Att läsa i smyg!”

2. Den nyskilda: 

”Den nyskilda vill jag stärka med Sara Paborns morbida komedi Blybröllop om en kvinna som giftmördar sin tråkiga man. Funkar som varnande exempel också.”

3. Den som håller på att bli vuxen:

 ”Om du håller på att bli vuxen vill jag att du läser Stina Wollters bok Kring denna kropp för ett viktigt steg i växandet är att tycka om sig själv och den kropp som bär dig.”

 4. Den som sörjer: 

”Den som sörjer kan finna tröst i Max Porters knäppa och fina bok Sorgen bär fjäderskrud där en familj, där mamman ryckts bort får besök av en kråka.”

 5. Alla mammor:

”Alla mammor får läsa Det heliga jävla moderskapet som är en antologi med texter som befriar mamman från alla omöjliga krav, normer och förväntningar.”

Källa: Karin Cellton
Visa merVisa mindre