Kär kammarkör kör konsert

Enköpings kammarkör fyller 50 år. Firandet fortsätter den 20 oktober med en konsert i Vårfrukyrkan klockan 16. – Vi samlar oss igen för att uppmärksamma det 50:e året, säger Anne Nilsson, projektledare för jubileumsåret.

  • Publicerad 16:51, 9 okt 2018

Vi håller ihop och stöttar varandra i glädje och sorg.

Enköpings kammarkör har redan genomfört flera evenemang med anledning av att kören fyller 50 år i år, 2018. Lördagen den 20 oktober är det dags igen för en konsert i Vårfrukyrkan. Den här gången har kören bjudit in före detta medlemmar och dirigenter som ska återförenas i sång under slutet av konserten.

Kören har haft fyra dirigenter: Stig, Eklund, Stefan Parkman, Kristina Lund och den nuvarande dirigenten Peter Melin.

– Kören har en otrolig bredd på repertoaren. Vi sjunger folkvisor, pop, rock, opera, jazz, klassiska körverk och svenska fina sångskatter, säger Anne Nilsson, projektledare för körens jubileumsår.

Titeln på konserten är "Let's all get together". Vilket också är titeln på en sång av den danske jazzmusikern Svend Asmussen, som också ingår i körens repertoar.

En annan sång som kan nämnas är "Må solen alltid skina" av den färöiska artisten Eivör Pálsdóttir som har fått ett särskilt arrangemang just för Enköpings kammarkör av Per Ekedahl.

– Han är en före detta körmedlem, säger Anne Nilsson.

Efter konserten den 20 oktober kommer det även att hållas en stor jubileumsfest där körens tidigare och nuvarande medlemmar med sina respektive, sammanlagt runt 100 personer, deltar.

Anne Nilsson har själv varit med i kören sedan hon flyttade till Enköping 2007. Hon har också varit körens ordförande under sex år. Hon uppskattar gemenskapen och den musikaliska bredden.

– Det är just den familjära stämningen. Vi håller ihop och stöttar varandra i glädje och sorg, säger hon.

Enköpings kammarkör startade 1968 när den relativt nye chefen för kommunala musikskolan i Enköping, Stig Eklund, tyckte att det var konstigt att en så pass stor stad som Enköping inte hade en blandad profan kör. År 1966 hade han och frun Raina flyttat från Uppsala till ett Enköping nästan helt utan körverksamhet. Raina, som under många år hade sjungit i Uppsala Domkyrkokör, ville gärna fortsätta sjunga och uppmuntrade Stig att starta en kör.

Den första repetitionen skedde den sista fredagen i januari 1968, då nio sånglystna ungdomar samlades i Korsängsskolans musiksal för att dresseras av dirigenten, efter alla konstens regler.

Under de första tio åren fick Enköpings kammarkör bland annat uppträda i Norge, Danmark, Finland och Polen, samt spela in en egen EP-skiva.

Därefter har kören även uppträtt i Tyskland, Estland, Italien och Portugal.

Ett urval av alla de musiker som uppträtt tillsammans med Enköpings kammarkör är Loa Falkman, Malena Ernman, Carola Häggkvist (då Sögaard), Roger Pontare och Mikael RIckfors.

Kören har också gjort två skivinspelningar på cd.

Det senaste som hänt Enköpings kammarkör är att man har gjort en egen digital musikvideo tillsammans med det lokala företaget Onedotzero.

Musikvideon innehåller bland annat folkvisan "Uti vår hage". Den finns att beskåda på körens hemsida, samt på dess egen Youtube-kanal.

Kammarkör

En kammarkör är en blandad kör med i regel 20–30 medlemmar, ofta på professionell eller halvprofessionell nivå. Denna körtyp fick i Sverige sitt genombrott med den av Eric Ericson 1945 grundade Kammarkören i Stockholm. Den mindre besättningen medför helt andra klangmöjligheter än de tidigare vanliga mycket stora körerna och den har också verkat inspirerande på många tonsättare sedan mitten av 1900-talet.

En annan känd kammarkör är Sundsvalls, som leds av Kjell Lönnå.
Källa: NE.se

Visa merVisa mindre

BLÅLJUS: Stöld, inbrott och en stulen lastbil

Nyheter En lastbilschaufför försökte springa ifrån polisen vid Ekolsund. Det gick inte alls. Sedan han fångats in blev han misstänkt för en rad brott.torsdag 29/10 10:15

Hundägare slog ner 70-åring – misstänks för flera brott

Nyheter En enköpingsbo i 25-årsåldern och hans hund har varit inblandade i tre händelser på kort tid. Han har främst setts i Fannaområdet. Nu är han ute igen. – Vi vet var han rör sig, säger Jonas Rickeborn,...torsdag 29/10 9:59