Tillbaka. Hammarby hockeys dam- och ungdomsverksamhet är tillbaka från Kärrtorp, men den nya hallen lämnar lite att önska. Hockeygymnasiet har tillfälligt fått flytta till Sätra. Foto: Henric Wauge

"Kaotiskt" när HIF flyttar tillbaka till Zinken

Hammarby Hockey har tidigare riktat kritik mot nya ishallen på Zinken. Idrottsborgarrådet Karin Ernlund (C) lovade bättring, men än har inget hänt. "Det är kaotiskt", säger lagets vice ordförande Robert Nyqvist.

  • Publicerad 14:56, 7 sep 2021

Jag är snarare jätteglad över att vi kunde få fram en tillfällig lösning på hall mitt i stan

I vintras invigdes den nya temporära ishallen i Zinkensdamm. Den byggdes efter att det hade uppdagats att den gamla hallen var i dåligt skick och behövde rivas.

Välkommet, menade Hammarby IF ishockeyförening, som ville ha dam- och juniorlag samt hockeyskola på Zinken. Men de riktade också kritik mot den nya hallen, vilket Mitt i skrev om i november förra året.

HIF kritisk mot nya ishallen på Zinkensdamm

Största problemet är att det inte finns några värmeförråd, bara kalla förråd där kläder inte torkar.

– Hockey kräver mycket utrustning. Spelarna kan inte flytta allt mellan hemmet, träningar och match. Och 80 procent av damlaget åker kollektivt. Det är kaotiskt, säger Robert Nyqvist, vice ordförande i föreningen.

Idrottsborgarrådet Karin Ernlund (C) sade i vintras att saken skulle hanteras skyndsamt. Ambitionen var att uppvärmda förråd skulle vara på plats i februari.

I augusti öppnade hallen, utan värmeförråd.

Då öppnar nya tälthallen på Zinkensdamm IP

Tillfälligt. Som temporär lösning på förvaring fick HIF tillgång till ett omklädningsrum med plats för 18 personer, där ungefär 45 spelare ska samsas om utrymmet. Foto: Pekka Pääkkö

Besökstak

Ett annat problem är att bara 150 personer får vistas i hallen samtidigt. Det påverkar både matcher och hockeyskolan.

– Har damerna match och vi räknar spelare, ledare och domare kan vi bara ha 70 pers i publiken. Vi tappar halva damlagets intäktsbudget i biljettintäkter, säger Robert Nyqvist.

– Det blir för oss som förening både ledsamt och genant att behöva avvisa föräldrar som vill se sina barn i hockeyskolan.

Hammarby IF ishockeyförening har utan framgång sökt svar från stadens politiker om hur problemen kan lösas.

"Olyckligt"

Enligt Karin Ernlund har fastighetskontoret meddelat att förråden ska vara på plats vecka 39.

– Det är förstås olyckligt att de är försenade. Februari var den tidsplan vi hade då, skriver hon i ett mejl.

Besökstaket är satt med hänvisning till brandsäkerhet. Att ta in exempelvis 300 personer hade medfört stora kostnader, menar idrottsborgarrådet, åter med hänvisning till fastighetskontoret – vars bedömning är att varken den bärande konstruktionen eller tältduken klarar ett högre publikantal.

Med tanke på de brister som lagen pekar på, finns det något du önskar hade skett annorlunda i framtagandet av hallen?

– Nej, jag är snarare jätteglad över att vi kunde få fram en tillfällig lösning på hall mitt i stan på så kort tid.